Skip to main content

Zoute Grand Prix – Zoute Sale by Bonhams

In 2015 klopte de Zoute Sale al af op een recordbedrag, maar liefst een verdubbeling tegenover 2014. Ook dit jaar 2016 klokte de veiling af op een mooi resultaat, waarbij Porsches de hoogste prijzen haalden. Twee modellen haalden een wereldrecord, samen met een Mercedes. Maar liefst 28 van 30 auto’s werden verkocht, de meesten met een “no-reserve” prijs.

Eén Porsche waar iedereen wel naar uitkeek, was weliswaar geen klassieker, maar een spiksplinternieuwe 991 “R”. Dit model haalde €483.000 euro incl. premium, een wereldrecord voor het model dat nieuw minder dan de helft kost. De auto werd 6 maanden geleden voorgesteld en alle 991 geproduceerde auto’s waren lang op voorhand verkocht. Niet minder dan 11 gegadigden boden via de telefoon tegen bieders in de tent op het strand aan het Albertplein in Knokke, waar hij dan uiteindelijk werd afgehamerd voor bijna een half miljoen euro.

Een ander wereldrecord werd gevestigd door een Porsche 928. Dit is de ex-Derek Bell fabrieks-prototype die werd verkocht voor €253.000. Dit is één van de 5 Club Sport prototypes, gebouwd voor de Porsche fabrieksrijders. Het model was dus eigendom van de vijfvoudige Le Mans winnaar Derek Bell en er wordt aangenomen dat het één van de drie overlevende Club Sports is.

Het absolute record was voorbehouden voor de 1955 Porsche 356 “Pre-A” 1600 Speedster. Een auto die wel gekend is in België. Dit is dus één van de meest zeldzame Pre-A speedsters. De wagen won al meerdere concours, is matching numbers, matching colours en is één van de eerste met een 1600cc motor. De auto was eigendom van een bekende Belgische race piloot, Yves Tassin, die nog steeds in Knokke Le Zoute woont. De auto won de prijs “Most sensitive restauration” op de Zoute Concours d’Elegance in 2015. Na een zenuwslopende biedingsoorlog tussen een bieder via telefoon en enkele bieders in de zaal, bereikte de Speedster de recordwaarde van €586.500.

Alle andere verkoopwaarden kunnen teruggevonden worden op www.Bonhams.com

Wij kijken alvast uit naar 2017.

Tekst en foto's : Bruno Hancké