Skip to main content

Van 27 tot 29 mei 2016 vond het internationaal Porsche 914 treffen plaats in Siegen.
De inrichtende club Siegerland, één van de officieel erkende Porsche clubs in Duitsland, had een extra motief om dit jaar de grootste bijeenkomst van 914 te organiseren daar ze hun 30 jarig bestaan vierden. De club was niet aan haar proefstuk toe, want ook in 1986 en 2006 organiseerden zij reeds het internationale evenement.
De belangstelling voor dit treffen was overweldigend. Een week na de opening van de inschrijving waren de 94 plaatsen reeds volgeboekt. De interesse voor de 914 Porsche is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig waardoor de kaap van over de honderd belangstellenden al snel bereikt wordt. Heel wat kandidaten, waaronder ook verschillende PCCB clubleden waren spijtig genoeg te laat met hun inschrijving. Jammer dat de communicatie niet goed verlopen waardoor er ook geen deelnemers waren van Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk, zo dat het internationale karakter er onder te lijden had.
De Duitsers waren massaal aanwezig met voornamelijk de eigen clubleden.
Zelf hadden we het initiatief genomen om met vijf teams eerst naar Spa/Francorchamps af te reizen waar we vier dagen heerlijk hebben rondgetoerd, als aanlooproute naar Siegen.  Het viel wel op dat het Ardennen wegennet slecht onderhouden wordt en het steeds meer slalommen rond putten is in deze voorts enige omgeving om met onze oldtimers te karren.
Op vrijdag kwamen de meeste deelnemers in de namiddag in het hotel Haus Patmos te Siegen aan. Het prachtige complex in een rustige groene omgeving was een goede keuze.
De hartelijke begroeting van het organisatieteam deed de vermoeidheid van de reis al snel vergeten. Een goed gevulde welkomsttas met leuke gadgets kregen we als kadeau. Hierbij troffen we een uitgave van de Porsche Klassik magazine waar in een rapportage over de 914 het volgende te lezen stond : ”Der 914/6 ist auf jeden Millimeter ein eichter Porsche” mocht je er nog aan twijfelen. Het diner verzamelde alle gasten en in de riante feestzaal werd nog heel wat uurtjes gesocialised.

De volgende ochtend werd om 10u het startschot voor de tourrit gegeven. Elke wagen moest eerst poseren voor de beroepsfotografe, om vervolgens de route aan te vatten.  De overzichtelijke roadbook vermeldde een trip van 185 km, verdeeld in drie parten.
De zon liet zich van haar beste zijde zien zodat we met het Targa-dakje open konden vertrekken. Het petje op, oldtimer songs uit de geluidsboxen en weg waren wij.
Siegerland is een gebied waar het bosrijke karakter nog de hoofdmoot uitmaakt. De lichtglooiende in goede staat verkerende banen laten een pittig tempo toe. In de dorpen welke we passeerden zagen we menige duim de hoogte ingaan alsook handen die ons toewuifden. Zo’n kleurrijk gezelschap steekt nu eenmaal flink af tegen de in hoofdzaak zwarte en grijze automassa die zich heden ten dagen over de wegen verplaatst.
De middagstop vond plaats in het kuuroord Eslohe, midden in een toeristisch gebied.
Vervolgens stond na een korte rit een bezoek in het mijnmuseum te Ramsbeck op het programma. Van 25° daalden we met een treintje de mijn in naar 10°, gelukkig waren we gewaarschuwd en hadden we warme kleding meegenomen. In de 250 km lange originele mijngangen wachtte ons een spannende rondgang van ongeveer 45 minuten.
Eens terug in de wagen trok het wolkendek plots helemaal dicht en lichtflitsen kleurden de hemel. Enkele minuten later werden we door een zware onweersbui verrast. Het ging er zo hevig aan toe dat we de stoep niet meer konden onderscheiden van de straat en verder doorrijden een kwartier lang onverantwoord was. Gelukkig hadden we nog net de tijd om het Targadakje er op te leggen, iets wat binnen de minuut te realiseren is.
Op zaterdagavond had het gala-feest plaats. Op zo’n avond is het de gewoonte dat de vertegenwoordigers en voorzitters van de aanwezige clubs een dankwoord aan de organisatie richten, vergezeld van een cadeau. De prachtige ijsbeker van onze PCCB waarop het evenement gegraveerd stond, viel goed in de smaak bij het organisatieteam. De Nederlandse club kondigde het volgende internationale evenement aan wat in 2017 in Zeeland zal plaatsvinden van 9 tot 11 juni.
Een DJ welke ten minste oog had voor aangepaste muziek bij het diner, vulde vervolgens de avond met dynamische nummers, enkelen waagden zich op de dansvloer.

Op zondagochtend kregen we nog een rit van een kleine 60 km voorgeschoteld. Het was als de room op een taart en liep van Siegen naar Freudenberg via een parcours dat op een verlengde van de Nurnburgring leek. Stijgen en dalen en van de ene bocht in de andere door een bosrijk gebied. Met onze 914 was het puur genieten, zijn talenten met name wendbaarheid en baanvastheid  kwamen hier maximaal tot hun recht.
Eindbestemming was het Technikmuseum waar ook een overdadige BBQ werd geserveerd.
Kort na de middag stelden we onze GPS op thuis in en na 350 km konden we weer veilig en wel met onze 43 jarige 914 zonder panne onze garage in rijden.
Moe, maar voldaan namen we nog een slaapmutsje voor we onder de lakens gleden.

Tot volgend jaar.

Ivo Verstraete