Skip to main content
 Vrijdag, 13. Mei 2016 - Zondag, 15. Mei 2016

SPA-CLASSIC

13-15 MEI 2016

IN HET HART VAN EUROPA

Spa-Classic, dat in 2011 voor de eerste keer werd georganiseerd, is in amper enkele jaren tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste Europese evenementen voor klassieke raceauto's. De 5e editie van SpaClassic in 2015 voldeed in alle opzichten aan de hooggespannen verwachtingen, want tijdens het raceweekend kwamen 20.000 toeschouwers kijken naar de demonstratie van 1.500 historische auto's (clubs en wedstrijden). Hierdoor was deze editie een van de meest prestigieuze organisaties op de kalender - niet alleen omwille van de prachtige omgeving, maar ook omwille van de kwaliteit van het startveld in iedere categorie.

Het wereldbekende circuit van Spa-Francorchamps baant zich een weg tussen de Ardense heuvels en heeft bochten waarvan de namen evenveel weerklank vinden als de voormalige slagvelden in de streek. Bovendien staat de geschiedenis van de baan bol van glorieuze momenten en legendarische overwinningen. Waarin de wispelturige weersomstandigheden heel vaak een hoofdrol speelden. Het resultaat is een uniek decor, klimaat en sfeer voor een evenement dat op korte tijd heel veel aan kracht, ervaring en volwassenheid heeft gewonnen. Waarin helden van weleer en machines uit lang vervlogen tijden opnieuw tot leven worden gewekt. En bij iedere start wordt een hele cavalerie onder luid gebulder losgelaten in de richting van Eau Rouge, waarna koers wordt gezet naar de Raidillon.

Voor de editie van 2013 riep Peter Auto de Heritage Touring Cup in het leven, als eerbewijs aan deze endurancetempel, waar de bekende 24 uren van Spa-Francorchamps voor toerwagens werden verreden. Het startveld voor de Heritage Touring Cup is intussen blijven groeien, met steeds meer auto's die in het verleden het mooie weer maakten in deze discipline. De Heritage Touring Cup is in 2016 dan ook weer een van de hoogtepunten in het programma van Spa-Classic. Daarnaast komen nog vijf even aantrekkelijke raceklassen aan de start, waaronder de Group C Racing-categorie, die intussen deel uitmaakt van de grote by Peter Auto-familie.

En dan zijn er natuurlijk nog de talrijke animaties en het treffen van de merkenclubs, met delegaties van steeds meer merken, zonder wie dit feest niet compleet zou zijn.

TOERWAGENS

De Heritage Touring Cup, die voor de vierde opeenvolgende keer helemaal bovenaan de affiche prijkt, belooft weer een van de hoogtepunten van het weekend te worden. Net als Le Mans de tempel is van enduranceraces voor prototypes en Grand Tourisme-auto's, was Spa-Francorchamps vanaf het begin een bedevaartsoord voor de liefhebbers van toerwagenraces, met als absolute uitschieter de bekende 24 uursrace, waarin de meeste merken en de bekendste coureurs aan de start verschenen.

Tijdens de lange glorieperiode van deze categorie slaagden heel wat constructeurs erin om hun meest emblematische modellen in de strijd te gooien en ook om te winnen. BMW was een van de trouwste klanten in de Ardennen en stuurde drie decennia lang een sterke delegatie naar het circuit, bestaande uit de 1800 Ti in de jaren '60 tot de bekende M3's in de jaren '90. De berlines uit München behaalden maar liefst 21 overwinningen tijdens de 24 uren van Spa-Francorchamps en zijn daarmee de absolute recordhouders. Toch keken ze hierbij vaak tegen een bijzonder gemotiveerde concurrenten aan... die ook af en toe eens als eersten over de finish gingen. Voorbeelden daarvan zijn de Alfa Romeo GTA en GTV, de Mercedes 300 SE, de Ford Mustang en de Ford Capri RS, de Porsche 991, de Mazda RX-7 en de Jaguar XJS.

 STARTVELDEN by Peter Auto

Classic Endurance Racing 1 – GT’s 1966 / 1974 & prototypes 1966 / 1971

Classic Endurance Racing 2 – GT’s 1975 / 1979 & prototypes 1972 / 1981

Heritage Touring Cup - Toerwagens van 1966 tot 1984

Sixties’ Endurance - Sportauto's van vóór 1963 en GT's van vóór 1966

Trofeo Nastro Rosso - Italiaanse sportauto's en GT's van vóór 1966 en, op uitnodiging, enkele uitzonderlijke andere modellen

Group C - Prototypes van 1982 tot 1993

CLUBS

Ook dit jaar wordt weer een groot aantal auto's van de merkenclubs verwacht. De vorige edities mochten we meer dan 1 000 eigenaars verwelkomen. Dit jaar is het de bedoeling om nog meer collectieauto's samen te brengen. Deze deelnemers krijgen tijdens het weekend acht sessies van telkens 25 minuten op het circuit voorgeschoteld, waardoor ze in optimale omstandigheden van de prachtige baan van Francorchamps kunnen genieten.

VILLAGE MET EXPOSANTEN EN ANIMATIES

De Village met de exposanten heeft de afgelopen jaren aan belang gewonnen en  wordt ook dit jaar weer in het centrum van de paddock vlakbij Eau Rouge opgetrokken. Artiesten, kledingspecialisten, boekhandels en andere winkeluitbaters krijgen er de kans om een gepassioneerd publiek met hun aanbod te laten kennismaken. En voor de brave huisvaders en -moeders biedt Spa-Classic meerdere animaties aan voor de jongere... en de minder jonge bezoekers: initiatie rijcursussen voor de allerjongsten, Slot Racing,... En dat alles in een feestelijke en muzikale sfeer waarin een rondtrekkend orkest niet mag ontbreken.

TICKETS (op de site) 

De weekendtickets zijn geldig voor 3 dagen, met inbegrip van de vrijdag.
Tickets die alleen geldig zijn op vrijdag, zijn uitsluitend ter plaatse verkrijgbaar.

Voorverkoop: Tickets kunnen tot donderdag 12 mei 2016 in voorverkoop worden gekocht.

Kinderen: De toegang is gratis voor begeleide kinderen jonger dan 12 jaar.

Toegang: Open voor het publiek op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei.
Alle tickets bieden toegang tot de toeschouwersplaatsen rond het circuit, het rennerskwartier en de tribunes.
Van de toeschouwers wordt verwacht dat ze zich te allen tijde correct gedragen.

Parkeerplaatsen: Van vrijdag tot zondag worden parkeerplaatsen voorzien in de nabijheid van de ingangen. Parkeren kost op de meeste plaatsen € 5.

www.spa-classic.com

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

SPA-CLASSIC

13-15 MAI 2016

AU COEUR DE L’EUROPE

Créé en 2011, Spa-Classic a grandi progressivement pour aujourd’hui figurer parmi les grands évènements européens de courses historiques. En 2015, la 5ème édition de Spa-Classic a tenu toutes ses promesses en établissant de nouveaux records de fréquentation puisque 20.000 spectateurs et 1.500 voitures historiques (clubs et compétitions) étaient  réunis à l’occasion de l’un des rendez-vous les plus prestigieux de la saison grâce à la majesté des lieux et la qualité des plateaux en piste.

Un circuit de renom, serpentant au cœur du massif de l’Ardenne. Des virages dont les noms résonnent comme ceux de champs de bataille. Une histoire, source de gloire, saga de victoires. Une météo, actrice lunatique et intemporelle. Un décor, un climat et une atmosphère à nuls autres pareils pour cet évènement qui a acquis force, expérience et maturité. Rappelant à la vie les héroïnes d’antan, machines d’un autre temps. Cavalerie de chevaux, furie de décibels lorsque les pelotons plongent dans l’Eau Rouge avant de se propulser dans le Raidillon.

Pour rendre hommage à ce temple de l’endurance qui accueillit les célèbres 24 Heures de Spa-Francorchamps pour voitures de Tourisme, Peter Auto a créé le plateau Heritage Touring Cup lors de l’édition 2013. Celui-ci n’a cessé de s’étoffer depuis, accueillant de plus en plus de machines qui illustrèrent l’histoire de cette discipline. L’Heritage Touring Cup constituera de nouveau en 2016 l’un des plateaux vedettes de Spa-Classic.. A cela s’ajouteront cinq autres plateaux tout aussi attrayants, dont le Group C Racing qui fait dorénavant partie de la famille des plateaux by Peter Auto.

Enfin, la consécration des lieux ne saurait être parfaite sans la réunion des clubs de marques toujours plus nombreux et les nombreuses animations.

LE TOURISME

En tête d’affiche pour la quatrième année consécutive, l’Heritage Touring Cup constituera l’un des temps forts du week-end. Au même titre que Le Mans est le temple de l’endurance pour les Protos et Grand Tourisme, Spa-Francorchamps s’est inscrit dès ses origines comme celui dédié aux courses de voitures de Tourisme avec, comme point d’orgue, sa célèbre course de 24 Heures, terrain de jeux favori de la plupart des marques et des pilotes parmi les plus illustres.

Cette longue période du Tourisme fut l’occasion pour nombre de constructeurs d’aligner et d’imposer leurs modèles les plus emblématiques. Parmi les plus fidèles, BMW engagea durant trois décennies toute une lignée de modèles de la 1800 Ti dans les années 60 à la célèbre M3 dans les années 90. Détentrices du record de victoires (21) aux 24 Heures de Spa-Francorchamps, les berlines munichoises eurent de nombreuses rivales au cours de leur règne et s’inclinèrent notamment face à des Alfa Romeo GTA et GTV, Mercedes 300 SE, Ford Mustang et Capri RS, Porsche 911, Mazda RX-7, Jaguar XJS…

LES GRILLES DE DEPART by Peter Auto

Classic Endurance Racing 1 - GT 1966 / 1974 & Protos 1966 / 1971

Classic Endurance Racing 2 - GT 1975 / 1979 & Protos 1972 / 1981

Heritage Touring Cup - Voitures de Tourisme de 1966 à 1984

Sixties’ Endurance - Voitures de sport pré-63 & GT pré-66

Trofeo Nastro Rosso - Voitures de sport & GT italiennes pré-66 et, sur invitation, quelques modèles d'exception

Group C - Protos de 1982 à 1993

LES CLUBS

Les voitures des clubs seront une fois de plus attendues en nombre. Après la présence de plus de 1000 propriétaires lors des dernières éditions, l’objectif sera cette année encore de réunir toujours plus d’automobiles de collection. Huit sessions de piste de 25 minutes chacune leur seront proposées durant le week-end pour découvrir et profiter du fabuleux tracé de Francorchamps.

LE VILLAGE EXPOSANTS ET LES ANIMATIONS

Confirmant également l’ampleur prise lors des éditions précédentes, le Village Exposants restera au cœur du paddock à proximité de l’Eau Rouge. Il offrira aux artistes, habilleurs, libraires et autres boutiquiers l’occasion de faire profiter de leurs merveilles un public de passionnés. Pour combler les familles, Spa-Classic proposera de nombreuses animations adaptées à tous les âges : apprentissage et initiation des plus jeunes à la conduite, Slot Racing… Le tout dans une ambiance festive et musicale entretenue par un orchestre ambulant.

BILLETTERIE (accessible sur le site)

Les billets week-end sont valables pour 3 jours, comprenant le vendredi.
Les billets pour le vendredi seul ne sont achetables que sur place.

Prévente : La fin de la prévente est fixée au jeudi 12 mai 2016.

Enfants : L'accès est gratuit pour les enfants de moins de 12 ans accompagnés.

Accès : Ouvert au public les vendredi 13, samedi 14 et dimanche 15 mai.
Tous les billets donnent accès à l'enceinte générale, aux paddocks et aux tribunes.
Une tenue correcte est exigée, en tout temps, dans l'enceinte du circuit.

Parkings : Les parkings à proximité des entrées sont mis en place par le circuit les 3 jours. Le tarif indicatif est de 5 € par jour.

www.spa-classic.com