Skip to main content

Zoute Grand Prix – Zoute Concours d’Elegance

Op zaterdag 8 oktober vormde de Approach Golf en op zondag 9 oktober de Fairway 1 van de Royal Zoute Golf Club het stijlvolle toneel voor een nieuwe editie van de ZOUTE CONCOURS D’ELEGANCE® by Bank Degroof Petercam. De bijkomende publieksvoorstelling van de deelnemende wagens vond plaats op zaterdag in het groene kader van de Approach Golf. Op zondag verhuisden de auto’s naar de Royal Zoute Golf Club.

Meer dan 50 unieke, opmerkelijke en exclusieve classic cars werden tijdens deze tweedaagse aan de gretige blikken van de genodigden voorgesteld en aan het wijze oordeel van de internationale jury onderworpen. Het organiserend comité selecteert de wagens op basis van strenge criteria en deelde ze in in een pre- en post-war categorie. Naast de klassieke mentions en trophy’s werden ook exclusieve speciale prijzen voorzien, door Bank Degroof Petercam, Lebeau-Courally en Chubb.e

Enkele Porsches vielen ons onmiddellijk op. Ook hier was de 911 R de een blikvanger. En dan niet één, maar twee versies van dit model. Eén was van 2016, type 991 waarvan de productie van 991 auto’s reeds lang op voorhand was uitverkocht. De andere was een originele “R” van 1967 van de JFD collectie. Deze auto kreeg dan ook de award in de “competition class”.

Maar liefst 8 versies waren er van de 8V, ofwel “Otto Vu” en die vormden een aparte klasse. Dat hier zeker een klassewinnaar bij zat was dus logisch, en die ging naar de Fiat 8V Berlinetta van 195, die fier het Mille Miglia nummer 506 droeg.

Verder was er nog een zeer interessant prototype Ferrari, de 365 GTB/4 van 1968. Een model waarin we nog zeer duidelijk de invloeden zagen van de 275 GTB. De auto kreeg toen al de bijnaam “Daytona”, vanwege de overwinningen van het merk op het gelijknamige circuit.

En dan bij een ondergaande zon kijken naar die mooie 356 Cabriolet, wat is er mooier?

Tekst en foto’s : Bruno Hancké