Skip to main content

De nieuwe 991 Turbo stond tamelijk hoog op mijn verlanglijstje voor een PPP test. Daarbij leek het me een minder goed idee om die test ergens in de periode november – februari te doen want dan is de kans op beroerd weer wel erg groot. Begin maart blijken alle demo auto’s bij Porsche Import en de dealers echter al verkocht te zijn en een afspraak maken wordt lastig. Maar het geluk laat me niet in de steek. Tijdens de PCH opwarmrit met Porsche Centrum Eindhoven in maart van dit jaar, blijkt dat er net een splinternieuwe 991 Turbo Cabrio op kenteken gezet is als demo auto. Hulpvaardig als altijd zorgt Robert van Barneveld dat er voor het volgende weekend een afspraak gemaakt kan worden. Op zaterdag 29 maart staat de cabrio mij op te wachten onder een heerlijk zonnetje. Eind maart en het is meer dan warm genoeg om met de kap open te gaan rijden. Achteraf ben ik blij dat de coupé versie aan mijn neus voorbij gegaan is.

Het oog wil ook wat

Qua vormgeving heeft de 911 al een enorme stap vooruit gemaakt met de introductie van de 991, vooral dankzij de verlengde wielbasis. Laten we eerlijk zijn, ook de grootste 911 fan keek in het verleden wel eens lichtelijk jaloers naar de wulpse vormen van een Aston Martin, of misschien zelfs wel naar een Italiaan. Functioneel Design heette dat bij Porsche, maar toch: het oog wil ook wat. Met de 911 Turbo is die potentiële jaloezie echter definitief verleden tijd. Dit is een auto met zichtbare spierballen die niets dan kracht en agressiviteit uitstraalt. Mooi of niet mooi blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar hier staat heel veel meer uiterlijk vertoon dan de 911 ooit gekend heeft.

De uitvoering die voor mij klaar staat in zwart/grijs is zonder meer gedistingeerd. Het kan echter ook veel agressiever. Binnen de PCH gelederen is al een kanariegele Turbo S gesignaleerd. In zo’n uitvoering is er helemaal geen twijfel meer mogelijk over het karakter van de 991 Turbo! Om dan toch maar een kritische noot te laten vallen: de wielen vind ik net iets ‘over the top’. Dan vind ik de tweekleurige velgen van de vorige generatie Turbo’s een stuk mooier. Maar dat probleem zal de dealer graag oplossen bij het opnemen van een bestelling.

Technologie ohne Ende

Voor ik met de auto ga rijden kijken we even naar de aanwezige opties en systemen. PASM, PDCC, PTV, PDK, PDEM, PTM en een Sports Chrono pakket zijn allemaal aanwezig. Bent u even vergeten wat dat allemaal betekent? Op de PCH website staat onder de rubriek ‘Bakerpraatjes’ een uitleg van alle Technologie termen. Nieuw op de Turbo is het PAA systeem, ofwel: Porsche Active Aerodynamics. De beweegbare achtervleugel die vanaf 120 km/h naar boven komt was al bekend. Bij diezelfde snelheid verschijnt nu ook een nieuwe flexibele spoilerlip onder de voorbumper die simpelweg ‘opgeblazen’ wordt. Met deze elektrisch verstelbare voorspoiler heeft Porsche weer eens een wereldprimeur in handen. Na een druk op de Sport Plus knop komt de achtervleugel in totaal 75 mm omhoog en kantelt 7 graden, terwijl de voorlip nog wat verder naar buiten komt. Het resultaat is niet minder dan 132 kg downforce bij 300 km/h.

Ook nieuw en verder alleen op de 991 GT3 beschikbaar is de vierwielbesturing. Via elektromechanische stelmotoren kunnen de achterwielen 1,5 graad verdraaien. Tot 50 km/u draaien ze tegengesteld aan de voorwielen, om de draaicirkel en wendbaarheid te vergroten en het inparkeren een stuk makkelijker te maken. Boven die snelheid sturen de achterwielen mee en zorgen zo voor betere stabiliteit. In het eerste geval wordt de wielbasis virtueel verkort en in het tweede geval is er een (virtuele) langere wielbasis, dus meer stabiliteit.

Motorisch is er ook weer het nodige verbeterd aan de 991 Turbo. In de basis is het de bekende 3,8 liter motor met dubbele turbo’s, voorzien van variabele turbogeometrie. Porsche is overigens nog steeds de enige fabrikant die dit kunstje beheerst met een benzinemotor. Verdere fine tuning van de motor heeft er voor gezorgd dat er nu 520 pk vermogen en 660 Nm koppel beschikbaar is. Met het Sports Chrono wordt het koppel met een overboost functie nog eens tijdelijk opgerekt tot niet minder dan 710 Nm!

Het motorisch geweld van de 991 Turbo resulteert in een 0-100 km/u acceleratie van 3,2 seconden in de versie met Sport Chrono package en bij gebruik van de launch control. Door een ‘zeilfunctie’ van de PDK bak en een stop/start systeem werd ook een lager verbruik van 9,7L/100 km volgens de standaard testmethode gerealiseerd. De CO2 uitstoot ging daarbij naar beneden naar een relatief bescheiden 227 g/km. Waarden waar een potentiële koper misschien niet van wakker ligt, maar het zorgt wel voor een prijsdaling van ruim € 15.000,- ten opzichte van het vorige model.

Volgens Porsche zorgt de combinatie van PTM (verdelen van het vermogen over de voor- en achterwielen), PTV (bij het accelereren uit een bocht krijgt het buitenste wiel meer koppel dan het binnenste) en de nieuwe vierwielbesturing voor een ongekende stabiliteit en wegligging. Het lijkt me een mooie uitdaging om eens te kijken of dat ook echt waar is!

Voor ik vertrek vraag ik nog om een suggestie voor een fotolocatie. Omdat het mooi weer is en nog vroeg op de zaterdagochtend, adviseert Robert om naar het centrum van Oirschot te rijden, waar het inderdaad nog heel rustig is en ik op mijn gemak wat foto’s kan schieten. Daarna volg ik op goed geluk wat binnenwegen en ook in Best blijkt een geschikte locatie te vinden om nog wat meer foto’s te maken.

Op pad met de Turbo

In de 991 Carrera modellen heeft Porsche al heel veel aandacht besteed aan het geluid. Voor de Turbo is daar duidelijk nog een schepje bovenop gedaan. Rustig rijdend door de dorpen in de buurt van Oirschot is er niets aan de hand. Zet je de sportuitlaat aan dan kijkt iedereen je na, met afkeurende dan wel bewonderende blikken. Buiten de bebouwde kom als het gas echt naar beneden gaat en de toerenteller omhoog klimt, gilt de motor het steeds harder uit. Wat een sound. Eigenlijk wil je perse de Turbo in een cabrio uitvoering, alleen al om zonder kap van dat geluid te kunnen genieten.

Nu wordt het tijd om wat asfalt te zoeken waar we de claims van Porsche op hun juistheid kunnen controleren. Ik vind een kaarsrechte weg door de bossen, met om de zoveel kilometer een drempel. Gemaakt voor de launch control! Eerst even rustig uitrijden ter controle op flitspalen en andere obstakels. De kust is veilig. Launch control aan, voet op de rem en plankgas: de Turbo bromt en schudt als een wild beest. Remmen los…… Dit is gewoon niet leuk meer! Een paar tienden van een seconde zoekt de auto naar grip en dan gaat de Turbo er zo bloedverziekend hard vandoor dat het pijn doet aan je ogen vanwege de G-krachten. Het is gewoon doodeng (op de openbare weg) en niet te behappen. In 3,2 seconden van 0 naar 100 km/u en daarna blijft het maar doorgaan. Afijn, toch nog maar een paar keer proberen. Ik zou de sensatie hier graag uitleggen, maar dat gaat niet. Dit moet je gewoon meemaken. Alleen al de ongekend harde klappen die de PDK bak maakt en het feit dat de boel gewoon blijft functioneren, ook na zes starts, gaan het voorstellingsvermogen te boven. Ik heb dit al eens eerder geprobeerd in de 997 Turbo. Dit gaat duidelijk nog een stuk harder en rijdend met een open kap is de sensatie van een hele andere orde!

Aan bochtige trajecten is ook geen gebrek in het Brabantse land en het wordt al snel duidelijk dat de grip van deze auto ongekend goed is. Op zich merk je niets van de vierwielbesturing, maar de (virtueel) langere wielbasis is wel degelijk voelbaar. Het verschil met een 911 Carrera 4 is enorm groot. Dit voelt heel anders, nog veel zekerder, terwijl de nieuwe Carrera 4 voor mijn gevoel al voelde of je in een rails vast zat. Maar goed, op binnenwegen is het lastig om de grenzen te verkennen, dus daar moeten we iets anders op vinden.

Ook op de snelwegen is het nog heel rustig en langs de A58 zijn een paar hele mooie op- en afritten. Vooral de oprit net voor knooppunt Batadorp is heel geschikt, met een prachtige lange doordraaier die behoorlijk ‘knijpt’. De eerste keer ga ik zo hard als ik durf, continu dooraccelererend en ik kom op de A58 met een snelheid boven de 250 km/u. De Turbo heeft er geen enkele moeite mee. Terug naar een min of meer ‘normale’ snelheid en bij Oirschot weer keren op de A58. Ook een leuke oprit, maar te kort om echt voluit te gaan. Dat rondje doe ik een keer of vijf en elke keer gaat het nog harder. Mijn eigen GT3 had bij deze snelheden al lang achterstevoren gestaan, maar de Turbo doet net alsof ik aan het toeren ben. Ik weet wel beter, want zonder vierpuntsgordel valt het niet mee om rechtop te blijven zitten. De bochtsnelheden die met deze auto haalbaar zijn, zijn absoluut ongekend. Ik stop er mee want ook deze auto heeft ergens een grens en die wil je op de openbare weg niet ontdekken.

The widow maker

De eerste 911 Turbo’s kregen al snel de bijnaam ‘Widow maker’. Eén stuurfoutje en je was er geweest. In volgende generaties werd de wegligging steeds beter en kwam de grens steeds verder te liggen. Echter, het vermogen nam ook steeds verder toe. Ook voor de 991 generatie geldt dat principe. De grenzen zijn weer verlegd, qua vermogen en wegligging. Het gaat op de openbare weg niet meevallen om de grens op te zoeken, tenzij je hele domme dingen doet. Maar één ding is zeker: ga je over die grens, dan zal de Turbo zonder enige waarschuwing vooraf zijn reputatie alsnog waarmaken en eindig je zo goed als zeker tussen zes plankjes.

En daar zit ‘m meteen het grote verschil met het andere topmodel uit de 911 reeks: de GT3. De Turbo heeft 520 pk bij een leeggewicht van 1.595 kg. Dus 3,06 kg per pk. De GT3 beschikt over 475 pk met een leeggewicht van 1430 kg en is dus licht in het voordeel met slecht 3,01 kg gewicht per pk. Door de betere initiële tractie bij het weg accelereren doet de Turbo de sprint naar 100 km/u in 0,3 seconden minder, dankzij de vierwielaandrijving. Maar daarna wordt het een heel ander verhaal. Het lagere gewicht van de GT3 zorgt er sowieso al voor dat de veiligheidsmarge iets groter is. Maar veel belangrijker: in een GT3 voel je wanneer de grens bereikt wordt en kun je daar op anticiperen, ook al moet je dan wel héél snel zijn. De Turbo waarschuwt niet. Nooit! Over de grens gaan is einde oefening; op het circuit loopt dat mogelijk nog goed af, op de openbare weg waarschijnlijk niet.

Deze vergelijking is geenszins bedoeld om de Turbo als een onveilige auto te kwalificeren. Integendeel! De grenzen van de Turbo ga je in principe nooit bereiken, tenzij je in de stromende regen of op sneeuw of ijzel denkt te kunnen gaan racen. Het geeft wel aan waarom de GT3 altijd de betere circuit auto zal blijven. De Turbo is een demonstratie van het technische kunnen van Porsche in optima forma. Een auto waar je rustig boodschappen mee kunt doen of kunt flaneren over de boulevard, wetende dat je op elk moment een woest beest tot leven kunt wekken. Hoe goed de auto ook is, iets van spanning mis je wel. Niet alleen in verhouding tot een GT3, maar ook in verhouding tot bijvoorbeeld een 964 of 993. De Turbo geeft je een rotsvast vertrouwen. De kunst is om dat vertrouwen nooit te beschamen. Er is wel één heel groot voordeel ten opzichte van de GT3: de Turbo is er in een cabrio uitvoering. De cabrio geeft zo veel meer plezier en beleving dan de coupé versie dat de keuze tussen die twee wel heel eenvoudig wordt.

Met dank aan Robert van Barneveld, Porsche Centrum Eindhoven.

Technische gegevens

Porsche 911 (991) Turbo Cabrio PDK

Motor 6 cilinder boxermotor met twin- turbo’s, 3.800 cm3
Vermogen:383 kW (520 pk) bij 6.000 - 6.500 t/min
Koppel:660 Nm bij 1.950 - 5.000 t/min
Koppel (overboost): 710 Nm bij 2.100 - 4.250 t/min
Compressie verhouding:9,8 : 1
Aandrijving:vierwiel
Versnellingsbak: PDK, 7 versnellingen
Topsnelheid: 315 km/u
0-100 km/u:3,3 sec (Sport+)
0-200 km/u:11,3 sec (Sport+)
Verbruik: 9,9L / 100 km (gemiddeld)
CO2 Emissie: 231 g/km
Banden voor: 245/35 ZR20
Banden achter: 305/30 ZR20
Lengte: 4.506 mm
Breedte: 1.880 mm
Hoogte: 1.292 mm
Wielbasis: 2.450 mm
Leeggewicht DIN: 1.665 kg
Cw waarde:0,31
Basisprijs: € 211.200