Skip to main content

PPP Test
Panamera Turbo (Sport Turismo)

De nieuwe generatie Porsche Panamera kwam in november 2016 op de markt. Daarbij was er geen sprake van een update, maar van een volledig nieuw ontwikkelde auto. De aandrijflijn, de motoren, de 8-versnellings PDK en het modulaire MSB platform zijn allemaal compleet nieuw. De meest opvallende vernieuwing zit echter in het interieur met een overwegend digitaal dashboard met individueel aanpasbare displays, een glaslook paneel met aanraakgevoelige bedieningselementen en een enorm 12,3 inch touchscreen display met veel nieuwe functies. De auto is uiterlijk nog steeds herkenbaar als Panamera, maar ook de - overwegend uit aluminium geconstrueerde - carrosserie kreeg een totale make-over. De nieuwe versie van de Panamera is duidelijk fraaier, sportiever en moderner gelijnd dan de voorgaande versie, waarvan het uiterlijk niet bij iedereen direct in de smaak viel.

Panamera Turbo
De eerste kennismaking met de nieuwe Panamera vond plaats in januari. Een splinternieuwe Panamera Turbo mocht mee naar de PCH nieuwjaarsreceptie bij het IVA instituut in Driebergen om daar de entree op te sieren. Van rijden kwam niet veel terecht in dat weekend. Niet alleen was de tijd zeer beperkt, maar de weersomstandigheden waren heel erg slecht. Regen, natte sneeuw en hier en daar wat ijs. Veel meer dan de rit van en naar Driebergen zat er niet in dat weekend. Door het slechte weer kwam de auto nat en vies aan in Driebergen. Er zat dus niets anders op dan de auto ter plekke een wasbeurt te geven, zodat deze droog en schoon naar binnen kon. Bij zo’n wasbeurt merk je dan toch echt wel dat een Panamera een serieus grote auto is.

Concertzaal
Door het slechte weer werd er vrij rustig gereden en de rit was in ieder geval uiterst comfortabel. Een onderdeel waar ik normaal totaal geen aandacht aan besteed is het geluidssysteem. Deze auto was echter uitgerust met het high-end Burmester audiosysteem in combinatie met een DAB+ radio-ontvanger. Onderweg naar Driebergen zetten we via NPO 4 een mooi stuk klassieke muziek op de speakers. De geluidskwaliteit is ronduit verbluffend met een helderheid en dynamiek die de meest huiskamer audiosystemen niet halen. Het is niet anders te omschrijven dan met de term ‘rijdende concertzaal’.

Interieur Porsche 3.0
Na het klassieke Porsche interieur met de vijf losse klokken in het dashboard dat werd gebruikt tot en met de 911-993 versie, volgde de versie met de vijf in elkaar overlopende klokken die in verschillende varianten op een herkenbare manier in alle Porsche modellen werd toegepast. Ook de middenconsoles van alle modellen hadden tot nu toe een min of meer uniforme look and feel. In de nieuwe Panamera is sprake van interieur design 3.0. Alleen de centraal geplaatste toerenteller is nog analoog, de rest van het dashboard is volledig digitaal en op allerlei manieren te configureren. De grote glazenplaat met aanraakelementen in de middenconsole is zondermeer indrukwekkend en vrij makkelijk te bedienen. Ik zie daarbij ook wel een nadeel; je kunt op de tast vrijwel niets meer vinden, dus voor elke handeling op de middenconsole moeten de ogen op de middenconsole en niet op de weg gericht worden. Gelukkig zit de sport-modus knop nu waar hij hoort; op het stuur. De centrale display is enorm en heeft zoveel mogelijkheden dat je dat niet even snel allemaal doorhebt. Om alle opties te doorgronden ben je echt serieus wat tijd kwijt. Het interieur heeft een stijlvol en strak design met veel leer en (optioneel) carbon, zonder overdadige luxe of kitsch. De gebruikte materialen zijn van een absolute topkwaliteit, zoals we van Porsche gewend zijn.

De maandagochtend na de nieuwjaarsreceptie diende de auto weer tijdig in Leusden teruggebracht te worden en veel meer dan meesukkelen met de drukke ochtendspits was dan ook niet mogelijk. Van fotograferen was dit weekend ook al niet veel terechtgekomen. Met Pon Porsche Import konden we gelukkig wel de afspraak maken dat een uitvoeriger rijtest op een later moment nog gedaan zou kunnen worden.

Panamera Turbo Sport Turismo
In maart werd de Panamera Sport Turismo officieel aangekondigd. Ik wilde het liefst de test voortzetten in die versie, want dit is de enige echt nieuwe modelvariant in het Porsche productengamma van dit jaar. Hoewel de auto als ‘sneak preview’ te bewonderen was tijdens de Historic Grand Prix op Zandvoort, zou het tot eind oktober duren voordat er een auto op kenteken kon worden gezet en ermee gereden kon worden. Begin november was het zover. Normaal moeten wij achteraan de rij aansluiten tot de journalisten van de commerciële magazines en weblogs aan de beurt zijn geweest, maar vanwege de deadline bij de productie van het jaarboek kreeg de PCH redactie een voorkeursbehandeling en we mochten als één van de eersten met deze auto rijden.

Een Porsche stationwagon, wie had dat voor mogelijk gehouden? Maar een aantal jaren geleden hielden we een Porsche SUV of een 4-deurs sedan net zo min voor mogelijk. Porsche bewees met klinkende verkoopresultaten het tegendeel. En die verkoopresultaten gaan er ongetwijfeld voor de Sport Turismo ook komen. Als je de twee Panamera modellen naast elkaar zet, dan zie je dat er eigenlijk maar heel weinig is veranderd. Kort door de bocht gesteld is alleen de daklijn en de bovenzijde van de carrosserie vanaf de B-stijl en vanaf de onderkant van de ramen gewijzigd en de achterspoiler is verhuisd naar het dak (net als bij de Cayenne). Daarmee doen we de ontwerpers iets te kort, maar het scheelt niet veel. Het resultaat is echter dat er een totaal andere auto staat. Recht van voren is er geen verschil, recht van achteren moet je goed kijken om het onderscheid te kunnen maken maar het zijaanzicht is volledig anders. De Panamera is vooral chique, de Sport Turismo is vooral sportief. In mijn ogen is dit ontwerp veel meer Porsche waardig dan de sedan. Daar komt nog bij dat een aanhanger achter een Panamera in mijn ogen niet echt gepast is, een paarden- of boottrailer, of - nog beter - een trailer met daarop een 911 in circuituitvoering achter een Sport Turismo is echter een plaatje!

Eerlijk gezegd is in mijn beleving de Sport Turismo de uitvoering die de Panamera altijd al had moeten hebben. Daarbij komt dan ook nog het praktisch nut: Meer bagageruimte en een hogere daklijn voor meer comfort voor de passagiers achterin. De Sport Turismo is gepositioneerd als een 4+1 auto: de achterbank biedt in het midden ruimte aan een kind. Heel comfortabel is dat niet want de benen moeten langs de brede middenconsole geplaatst worden, maar voor kleinere kinderen een prima oplossing. Inmiddels is die 4+1 configuratie overigens ook leverbaar op de Panamera sedan.

Eindelijk rijden
De auto die door Pon voor ons is klaargezet heeft een Agaatgrijze metallic kleur. 21” velgen en de gele PCCB remklauwen benadrukken het sportieve karakter. Een blik op de optielijst van de testauto doet ons even duizelen. Zo ongeveer alles wat er aan zinvolle of minder zinvolle opties valt te bedenken zit op deze auto. Er komt dan ook een slordige € 65.000,- bovenop de toch al niet kinderachtige basisprijs van bijna € 200.000,-

De dag dat we de auto ophalen miezert het voortdurend en de lucht heeft een donkergrijze kleur. Prima voor het rijden, want de weg is een beetje nat en dan voel je al snel meer wat de auto doet en kan, maar onmogelijk weer voor de foto’s. Dat wordt dus morgen alweer autowassen, maar het weerbericht voor de volgende dag is gelukkig stukken beter.

Er zijn twee grote verschillen met de vorige Panamera die direct opvallen. Het eerste is het interieur. Door de grote vlakke middenconsole wordt je als bestuurder min of meer opgesloten in een cockpit en dat geeft een veel compacter gevoel. Gelukkig zitten er voor en achter uitstekende camera’s zodat je bij lastige manoeuvres niet vergeet hoe breed de auto is. Het tweede grote verschil is de achteras besturing. De draaicirkel wordt hiermee enorm ingekort wat het parkeren een stuk eenvoudiger maakt. Belangrijker echter is het effect op de wegligging; de Panamera voelt met deze optie veel wendbaarder en geeft ook het gevoel met een veel compactere auto te rijden dan de voorganger. Stuurgevoel is er niet of nauwelijks maar de besturing is uitermate precies.

Natuurlijk kun je stellen dat 550 pk en 770 Nm een enorme overkill is en dat is het - zeker in het huidige drukke verkeer - ook wel, maar de beleving is sensationeel. De Panamera Turbo sprint in 3,6 seconden naar de 100 km/u. Om dat even in het juiste perspectief te plaatsen: de nieuwe GT3 met 500 pk en 600 kg minder gewicht doet slechts 0,2 seconden korter over deze sprint. In een 911 of 718 is zo’n sprint indrukwekkend en spannend. In een Panamera is het ronduit onwerkelijk. De 911 GT3 jankt en krijst met 8.250 t/min om het maximale vermogen er uit te persen, de Panamera Turbo laat zijn 550 paardenkrachten los bij 5.750 t/min met een diepe grom die niets aan de verbeelding overlaat. Het geluid van de V8 met de sportuitlaat aan is puur genieten. Gelukkig bouwt Porsche nog een V8, een aantal van de concurrenten heeft de motor van hun topmodel inmiddels al terug geschaald naar een V6.

Met een Panamera ga ik op de openbare weg liever niet experimenteren met het PSM systeem uitgeschakeld. Als een auto met ruim twee ton gewicht eenmaal gaat glijden is er weinig houden meer aan. Behalve het PSM systeem zorgen ook de adaptieve luchtvering, het Torque Vectoring systeem, Dynamic Chassis Control en de achteras besturing voor een wegligging die je met zo’n kolossale auto eigenlijk niet voor mogelijk houdt. Op een natte weg bij heel hard uit accelereren wil de achterkant best een heel klein stapje opzij doen, maar meer ook niet. Het is dan of je als bestuurder een schouderklopje krijgt: “goed gedaan jochie!”.

De adaptieve luchtvering met drie kamers zorgt ervoor dat het verschil tussen de comfortstand en de sport (Plus) modus een wezenlijk verschil uitmaakt in het weggedrag. In de comfortmodus is de Panamera een goedmoedige lange-afstand cruiser en in de beide sportstanden wordt het een strak geveerde sportsedan. Vooral in combinatie met het Dynamic Chassis Control systeem dat rollen in de dwarsrichting tegengaat, voelt de Panamera aan als een echte sportwagen, alhoewel je wel degelijk blijft voelen hoeveel massa je in beweging zet.

Marktpositie
Ik kan het vergelijk met de concurrentie niet direct maken, maar autojournalisten die ook de topmodellen van Mercedes, BMW en Audi hebben getest geven unaniem en zonder enige schroom aan dat die auto’s qua wegligging en sportieve eigenschappen niet in de schaduw kunnen staan van deze Panamera Turbo. De concurrentie heeft wellicht meer luxe en/of meer ruimte achterin, maar de Panamera is in deze klasse de absolute ‘King of the road’.

Met de Sport Turismo heeft Porsche nu een compleet modellengamma. Het is vrijwel zeker dat dit model in serieuze mate gaat bijdragen aan het toch al grote verkoopsucces van de Panamera familie en wellicht wat klanten zal wegsnoepen van de Cayenne. Ik las ergens dat Porsche inmiddels geen sportwagenfabrikant meer is, maar een allround autofabrikant in het topsegment  die ook - hele goede - sportwagens bouwt. En daar is alles mee gezegd. Laten we vooral niet vergeten dat de investeringen die Porsche doet in het ontwikkelen van een reeks van innovatieve systemen niet op te brengen zijn als die alleen voor de 911 en 718 series gebruikt kunnen worden.

Henry de Vaal
Met dank aan Jasper Koek en Julie de Haas van Pon Porsche Import

SPECIFICATIES

Panamera Turbo / Sport Turismo
 
Hoogte:                               1.427 / 1.432 mm
Breedte:                              1.937 mm
Wielbasis:                           2.950 mm                                    
Lengte:                                5.049 mm
Leeggewicht (DIN)           1.995 kg / 2.035 kg                     

aantal cilinders:                   8
Inhoud:                                3.996 cm³
Vermogen:                          404 kW / 550 pk bij 5.750 - 6.000 t/min
Max. koppel:                       770 Nm bij 1.960 - 4.500 t/min
Transmissie:                        PDK 8 versnellingen                     

Acceleratie 0-100 km/u       3,8 sec. (3,4 sec. met Sport Chrono Pakket)
Topsnelheid                         306 km/u / 304 km/u

Verbruik (gemiddeld):          9,4 l/100 km / 9,5 l/100 km
CO2-emissie in g/km:         214 gr/km / 217 gr/km

Bagageruimte                      500 l / 520 l (1.390 l bij neergeklapte achterbank)

Prijs:                                      € 195.400,- / € 199.700,-
Prijs testauto:                      € 263.647,-