Skip to main content

Van Pon Porsche Import krijgen we het aanbod een dagje te rijden met een gloednieuwe 991 Carrera 4S die door Porsche Exclusive stevig onder handen is genomen. De knalblauwe 4S is o.a. voorzien van een Aerokit met aangepaste voorspoiler, side skirts en een vaste achterspoiler. Ik ben eerlijk gezegd nooit zo’n voorstander van 911’s met uiterlijke niet-standaard verfraaiing, maar ik moet toegeven dat de auto er in deze uitvoering wel gelikt uitziet. Het meest fraaie uiterlijke detail vormen de 20”satijn mat gespoten wielen. Het interieur is verrijkt met carbon-accenten, speciale matten en stoelen en een Bose geluidsinstallatie.

Van de opties die de rijeigenschappen ten goede komen noemen we de keramische remmen met de opvallende gele remklauwen, PDCC (minder overhellen in bochten) en het onmisbare Sports Chrono Pakket. Als klapstuk worden de technische specificaties opgekrikt met de Carrera S Exclusive powerkit die de standaard 400 pk motor van de “S“ voorziet van 30 extra pk’s. En dat – volgens de fabrieksspecificaties – zonder het benzineverbruik te verhogen! Daarmee heeft deze 911 Carrera maar liefst 65 PK meer aan boord dan de eerste generatie GT3 uit het jaar 2000.

Vierwiel drive

Het is bijzonder opvallend dat in ons vlakke landje niet minder dan 90% van de vorige generatie Carrera’s was uitgerust met een vierwiel drive. Deels zal dit gebaseerd zijn op het feit dat de 911 nog steeds het imago heeft van een ‘tricky’ auto. Ook niet onbelangrijk bij de keuze is het gegeven dat de Carrera 4 en 4S zijn uitgerust met 44 mm bredere heupen dan de tweewiel drive Carrera’s; het oog wil toch ook wat. Wat ook een rol kan spelen is dat door de verfoeide Nederlandse BPM het prijsverschil relatief kleiner is dan in veel andere landen.

Om terug te komen op het tricky karakter van de 911; bij de 964 en - in iets mindere mate – bij de 993, speelde dit zeker nog een rol. Op die 911 versies was er duidelijk een groot verschil tussen de Carrera 2 en Carrera 4 en kon je rustig stellen dat de C4 veel veiliger (makkelijker) was voor de bestuurder; al helemaal op nat of glad wegdek. Nog meer dan de 996 en 997, is de 991 generatie van de 911 dermate stabiel geworden dat je wel hele extreme capriolen moet uithalen om over de limiet te gaan. We kunnen rustig stellen dat de vierwielaandrijving alleen nog een toegevoegde waarde heeft op (erg) nat wegdek of in de sneeuw.

De dag dat we de auto testen is het warm en zonnig (altijd lastig voor de foto’s) en nat wegdek is nergens te vinden. Bij de vorige generatie (997) was er nog een verschil voelbaar tussen de twee- en vierwielaandrijving, zowel in de feedback in het stuur als in het rijgedrag. Bij de 991 is het verschil onder normale omstandigheden niet meer waarneembaar, ondanks de extra 50 kg gewicht. De vierwielaandrijving van de 991 is een doorontwikkeling van de 997 Turbo en is in staat om in 0,1 seconde 100% vermogen naar de achter- of vooras te brengen voor optimale tractie. Zeker bij de 964 kon je die omschakeling nog goed voelen, bij de 991 is het niet meer waarneembaar. We worden echter wel geholpen door een indicatie van de vermogensverdeling op het variabele display. Daarop wordt keurig aangegeven welk percentage van het vermogen naar de achter- of voorwielen gaat. Ook bij hard rechtuit accelereren op een droge weg zie je een redelijk deel van het vermogen verschuiven naar de voorwielen tot de snelheid stabiliseert.

Om toch iets uit te proberen zoeken we een stille rotonde met grote diameter. Als je daar heel hard pusht vanuit stilstand zie je inderdaad dat de verdeling ongeveer 50/50 wordt, maar daarvoor moet je wel heel erg je best doen. Het beetje initiële onderstuur dat in een 991 Carrera 2 dan nog merkbaar is, is bij de Carrera 4 vrijwel verdwenen. Overstuur? Ik heb het niet kunnen ontdekken op droog wegdek. Voor de techniek niets dan lof. Of de meerprijs van ruim € 9.000 voor vierwielaandrijving in ons land zinvol is mag een ieder zelf bepalen, net zo goed als de afweging of de 44 mm bredere achterkant deze investering waard is.

Exlusive S Powerkit

De Exclusive powerkit is meer dan alleen een beetje extra vermogen. De extra 30 pk worden gerealiseerd zonder verhoging van het brandstofverbruik, dankzij een aangepast motormanagement, speciale cilinderkoppen met andere nokkenassen, een aangepast luchtinlaat systeem en een extra tussenkoeler. De uitlaat mag wat vrijer ademen en produceert een aanzienlijk krachtiger geluid. Om elke vergissing uit te sluiten is het motordeksel voorzien van carbon elementen en het opschrift ‘Exclusive Powerkit’ . In de versie met PDK-automaat levert dit geheel een tijdwinst op van ca. 0,2 seconden op de sprint van 0 naar 100 km/u.

30 pk vermogenstoename ga je zeker goed merken in een standaard VW Golf of Polo. Eerlijk gezegd is het verschil tussen 400 pk en 430 pk niet echt waarneembaar op de openbare weg. Op een rondje Zandvoort zal het waarschijnlijk enkele tienden schelen. In combinatie met het Sports Chrono Pakket en de bijbehorende dynamische motorsteunen wordt deze versie van de Carrera (4)S wel een hele fijne uitgebalanceerde auto. In de Sport Plus stand verdwijnt het laatste beetje gemoedelijkheid en wordt de 911 weer het rauwe beest zo als het ooit allemaal bedoeld was. De klappen van de PDK schakelbak zijn enorm en van het rauwe motorgeluid krijg je nooit genoeg. De launch control die ook bij dit pakket is inbegrepen, blijft een geweldige ervaring waar geen enkele Efteling attractie aan kan tippen.

Technische perfectie

De technische perfectie van de 911 Carrera 4S heeft ongekende vormen aangenomen. In de Comfort stand is het de ideale reisauto die met één knopdruk is om te toveren tot een rauwe super sportwagen. De exclusive uitvoering van de testauto is absoluut fraai en functioneel. Nu is het prijskaartje ook navenant want er is maar liefst voor ruim € 60.000,- aan opties aan deze auto toegevoegd. Daarvan nemen de Exclusive Powerkit, de Aero kit, de keramische remmen en het PDCC systeem al meer dan de helft voor hun rekening.

Technisch perfect, dus geen kritiek meer? Misschien toch wel een kritische kanttekening. Laten we wel zijn, we gaan altijd heel netjes om met de testauto’s die door Pon ter beschikking gesteld worden. Maar we proberen wel degelijk de limiet van de geteste auto op te zoeken. En meestal lukt dat ook wel, zelfs op de openbare weg. Met de test van de 991 Carrera 2S had ik het geluk dat een groot deel van de tijd op het circuit doorgebracht kon worden. Ook daar was het duidelijk dat de limiet van die auto niet eenvoudig te bereiken is, maar hij is er wel degelijk en wordt duidelijk aangekondigd. Met de 4S en de extra 30 pk was me helaas geen circuittijd gegund, maar op de openbare weg heb ik die limiet gewoonweg niet weten te vinden. De wegligging is werkelijk onvoorstelbaar, al helemaal door het PDCC systeem dat de auto altijd horizontaal houdt, hoe hard je ook een bocht induikt. “Waar blijft die kritiek dan?”, zult u denken. Nou, het is niet meer spannend. De auto is dermate perfect dat het een beetje klinisch wordt en ik na enige tijd de spanning mis. De spanning die je in de luchtgekoelde 911’s of in een GT3 standaard krijgt geserveerd als je maar iets te enthousiast wordt en het heerlijke gevoel daarna, dat je een 911 nog net weet te beheersen…

De eerlijkheid gebiedt natuurlijk ook toe te geven dat 99% van de 911 rijders die limiet helmaal niet opzoekt, of zelfs maar wil weten wanneer die bereikt wordt. En zonder een redelijke rijvaardigheidtraining is dat maar goed ook. Daarbij moeten we ook bedenken dat als je 430 pk zou combineren met de rijeigenschappen van een 964, er een soort ultieme zelfmoordmachine zou ontstaan, in ieder geval voor de gemiddelde bestuurder. En toch; ik mis iets. Gek genoeg is dat gemis aan spanning niet (meer) van toepassing op de nieuwe generatie van de Boxster en de Cayman. Maar ik ga me niet bezondigen aan een vergelijking tussen die auto’s en de 911, hoewel veel autojournalisten dat niet kunnen laten. De concepten zijn veel te verschillend. Laten we hopen dat Porsche de spanning weer weet terug te brengen in de 991 GT3, ondanks de standaard PDK en meesturende achterwielen!

Henry de Vaal

Met dank aan Hannie Steeman van Pon Porsche Import.