Skip to main content

De sportieve evenementen nemen een belangrijke plaats in op de agenda van de PCH. Wij hebben een actieve sportcommissie die o.a. bestaat uit een vaste groep van zeer ervaren instructeurs. De jaarlijkse rijvaardigheidtrainingen zijn dan ook uiterst populair. Ook tijdens onze andere evenementen zo als circuitdagen is er altijd professionele begeleiding en deelname is mogelijk voor elk niveau, van beginner tot racelicentiehouder.

Waarom meedoen aan een slalom of rijvaardigheidtraining?

Over het slalom rijden bestaan een aantal hardnekkige misverstanden. Dat is jammer, want er is geen betere rijvaardigheidoefening en geen betere manier om te leren hoe u - zonder risico - onder extreme omstandigheden de controle over uw auto kunt houden. De bestaande misverstanden willen we hier graag uit de weg ruimen.

Slalom rijden is alleen een kinderachtig spelletje…..

Slalom rijden is in ieder geval een heel leuk spelletje dat zeer in de smaak valt bij veel PCH leden. Maar het gaat niet zo zeer om het spelletje: slalom rijden is met afstand de beste manier om uw auto echt te leren kennen. Met name onder- en overstuur wordt op geen enkele manier zo duidelijk kenbaar en door het oefenen met de slalom leert u effectief hier mee om te gaan. Vooral het gevreesde overstuur, de ‘tricky’ eigenschap van met name de oudere 911 generaties, is iets waarmee je niet op de weg en eigenlijk ook niet tijdens een circuitdag wilt oefenen. Tijdens een slalom wordt hiermee effectief en 100% veilig geoefend. Juist doordat een slalom een aantal malen gereden wordt, is het goed mogelijk om de effecten van verschillende manieren van aansnijden van een bocht te ondergaan en te leren hoe een bocht optimaal en zonder glijden over de banden genomen wordt.

Maar er kan van alles mis gaan…..

De slaloms worden uitgezet door ervaren instructeurs op een groot terrein met voldoende ruimte voor een ‘slippertje’. U bent altijd alleen op de baan (dus nooit steenslag), er wordt altijd begonnen met rustige oefeningen voor het tempo omhoog gaat en als u zich aan de aanwijzingen van de instructeurs houdt kan er feitelijk niets misgaan behalve misschien schade aan uw ego als het niet meteen lukt. Er is tijdens de PCH slaloms nog nooit schade gereden!

Maar de slijtage aan banden en remmen is enorm……

De totale afstand die tijdens een slalomdag gereden wordt is niet te vergelijken met bijv. een circuitdag. Er wordt over de hele dag feitelijk maar enkele kilometers verreden, vaak ook nog met een (deels) natgemaakte baan. Slippen en glijden over de banden kost alleen maar tijd, dat doen we dus niet. Het gaat er juist om de optimale tractie te behouden. Slijtage van banden en remmen is dan ook te verwaarlozen.

Maar die starts zijn funest voor mijn koppeling……

Over het algemeen wordt gewerkt met een rollende start indien het eerste deel van het traject recht is, of er wordt meteen aan het begin van het traject een scherpe bocht neergelegd. Wegrijden met doorslippende banden en/of een slippende koppeling heeft derhalve geen zin en is dus alleen aan de orde als de bestuurder daar bewust voor kiest. Het levert in ieder geval geen tijdwinst op!

Ik heb al een rijvaardigheid- of sliptraining gedaan…..

Dat is mooi, maar van één training leert u eigenlijk alleen de theorie. Juist door het regelmatig meedoen aan rijvaardigheidtrainingen (inclusief slipbaan) ontstaan na verloop van tijd de juiste reflexen. Op de weg in een gevaarlijke of extreme situatie moet u niet meer na hoeven denken hoe te handelen maar in een reflex de juiste handelingen verrichten. De trainingen van de PCH zijn daarnaast erg voordelig omdat wij met eigen, zeer ervaren instructeurs werken en over het algemeen zijn er veel minder deelnemers en dus meer rijtijd dan bij de commerciële trainingen.

Maar er wordt ook circuit gereden tijden de trainingen, dus toch bandenslijtage…..

Circuitrijden is een belangrijk onderdeel van de training waarbij geleerd wordt hoe een bocht zo effectief mogelijk wordt genomen, waar de rempunten liggen en hoe en waar je na een bocht op het gas gaat. Ook belangrijk is het leren om ‘rust’ in de auto te creëren tussen twee tegengestelde bochten. De training zijn altijd onder begeleiding van de PCH instructeursof ingehuurde professionele instructeurs , de snelheid wordt rustig opgebouwd en er wordt niet geracet. Door het regelmatig wisselen van de auto’s of achter de instructeur of met een instructeur achter het stuur, zijn de ‘stints’ vrij kort met daartussen steeds een korte pauze. Op die manier wordt ook voorkomen dat banden en remmen extreem heet worden. De bandenslijtage is niet of nauwelijks hoger dan op de normale weg.

Maar ik wil geen steenslag op mijn auto……

De PCH huurt alleen professioneel beheerde circuits die goed onderhouden en schoon gehouden worden. In het verleden werd er ook wel eens geoefend op een verlaten vliegveld of andere niet goed onderhouden terreinen. Juist vanwege het risico van steenslag gebeurt dit de laatste jaren niet meer. Het risico van steenslag is nooit 100% uit te sluiten maar is minimaal en is zelfs kleiner dan op de openbare weg.

OK, maar de echte reden is: ik wil geen modderfiguur slaan…..

Een modderfiguur sla je als je ongetraind extreme dingen probeert uit te halen met een Porsche, of eigenlijk met elke auto met een flink aantal pk’s. Door iets te willen leren maak je nooit een slechte indruk en iedereen zal ergens moeten beginnen. Het is werkelijk fantastisch om te zien welke progressie er gemaakt wordt door PCH leden die beginnen met nul ervaring en vervolgens meedoen aan een aantal trainingen en slaloms. Dat verschaft enorm veel plezier en voldoening als het gevoel ontstaat de Porsche steeds beter onder controle te hebben. Maar bovenal, dat maakt van de betrokkenen betere bestuurders die ook op de openbare weg het veiligheidrisico sterk verminderen. Extreme situaties worden vaak door andere weggebruikers veroorzaakt. Leren anticiperen en corrigeren kan HET verschil maken!

En tot slot:

Uiteraard zit er ook een wedstrijdelement in de slaloms en worden er punten toegekend voor de PCH sportbeker, die in verschillende klassen naar type auto is onderverdeeld. Voor de dames bestaat een aparte klasse. Vaak meedoen betekent veel kans op het halen van punten. En wie wil er niet zo’n fraaie trofee in de prijzenkast?