Skip to main content
Macan S

Met 600.000 verkochte exemplaren is de Macan een absoluut succesverhaal voor Porsche. Porsche kondigt de versie van modeljaar 2021 aan als ‘de nieuwe Macan’ of Macan III. Het interieur en exterieur kreeg een stevige opfrisbeurt. De motoren van alle versies zijn nieuw of vernieuwd en de indeling van de Macan familie werd gewijzigd. De Macan GTS met een 2.9 liter V6 bi-turbomotor die 440 pk levert, neemt de plaats als topmodel over van de Macan Turbo, waarvan geen nieuwe versie komt. De Macan S krijgt dezelfde 2.9 liter motor die in dat geval 380 pk levert. Deze 2.9 liter motor is gebaseerd op een door Audi ontwikkelde motor. De viercilinder motor van de Macan werd opgewaardeerd van 245 naar 265 pk. Er komt geen nieuwe versie van de Macan Diesel.

Het exterieur werd stevig onderhanden genomen. De voorzijde werd compleet vernieuw en wordt nu voorzien van standaard LED verlichting met het Porsche Dynamic Light System (PDLS). Ook de achterzijde werd nieuw ontworpen met een diffuser-achtige look. Opvallend zijn vooral de nieuwe achterlichten en de lichtstrip over de hele breedte. De standaard wielmaat is 19” voor de Macan, 20” voor de Macan S en 21” voor de Macan GTS.

Het PCM infotainment systeem kreeg een upgrade en is nu voorzien van een 10,9 inch scherm. Het meest opvallende hier is de nieuwe middenconsole waar de enorme knoppenwinkel van de vorige versie werd ingewisseld voor een console met aanraaktoetsen, zoals we die al kennen van de Cayenne en Panamera modellen.

Dit is de laatste grote update voor de Macan voordat er naar verwachting een compleet nieuw model komt met volledig elektrische aandrijving.

Wij krijgen voor onze test een Macan S ter beschikking, splinternieuwe met nog geen 1.000 km op de klok. De auto is uitgevoerd in Diepzwart metallic met een zwart interieur. Wat mij betreft niet een kleur die de Macan het beste tot zijn recht doet komen. Als gewoonlijk is de testauto uit de demopoule voor de autopers voorzien van een waslijst aan opties. De belangrijkste daarvan zijn het SportChrono pakket, luchtvering met PASM, een sportuitlaat en een panoramadak. Ten opzichte van de Macan GTS moeten we het doen zonder de luchtvering met hoogteverstelling en een verlaging van het chassis van 10 mm, de PSCB keramische remmen en een mooiere aankleding van het interieur. Een aantal zaken die je tegenwoordig standaard aantreft op goedkopere auto’s blijven bij Porsche een optie. Dat betreft bijvoorbeeld een achteruitrijcamera, adaptive cruise control en opties als een lane keeping assistent. Dat laatste vind ik niet erg want voor zover die ‘hulpjes’ standaard aan staan zet ik die meteen uit. De Macan is (nog) niet uitgerust met het nieuwe Porsche infotainment: PCM 6.0 dat wel geleverd wordt op de 911, Cayenne en Panamera. Dat betekent ondermeer dat Android Auto niet leverbaar is (een serieus gemis als je daaraan gewend bent) terwijl Apple CarPlay wel beschikbaar is.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vanaf de eerste versie fan ben van de Macan. Wat mij betreft is het nog steeds de beste en meest sportieve SUV in zijn klasse. Porsche is er nogal trots op dat een enorm hoog percentage van de verkochte Macans wordt gekocht en gereden door dames (in China 60%), maar dat doet niets af aan mijn voorkeur voor de Macan. Het formaat is precies goed. ‘Echte mannen’ rijden uiteraard in een Cayenne, maar die vind ik uit praktische overwegingen te groot. Probeer maar eens een goed passende parkeerpek te vinden in een parkeergarage of bij de supermarkt. De Cayenne is zondermeer een formidabele auto, maar kan qua wegligging niet tippen aan zijn kleinere broertje.

Op de weg

Rustig rijdend op de snelweg is het eerste dat me opvalt, hoe stil de auto is bij cruisen met 100 km/u. Even versnellen naar 130 km/u en de auto blijft vrijwel even stil. Slechts een licht afrolgeluid van de banden en wat windgeruis. Het lijkt of de auto in die omstandigheden niet of nauwelijks meer geluid maakt dan de Taycan. Wat later rijd ik op een provinciale weg waar het verkeer geen hogere snelheid toelaat dan 80 km/u. De Macan schakelt dan de 7e versnelling in en de motor loopt 1.500 toeren. Dat toerental resulteert in een nogal hinderlijk bromgeluid in de motor. Terugschakelen naar de 6e versnelling met 2.000 tpm laat de brom verdwijnen.

Zo stil als de Macan is bij rustig cruisen, des te meer geluid komt er uit de (sport)uitlaat op het moment dat er stevig gas gegeven wordt. Bij handmatig terugschakelen wordt er een toefje tussen gas gegeven en zowaar, bij plotseling gas loslaten klinken er wat plofjes uit de uitlaat. Dat geluid hebben we bij de recente generaties van de 911 moeten missen.

De nieuwe 2.9 liter zescilinder pakt duidelijk beter op dan de vorige 3.0 liter en hangt ook aanzienlijk beter aan het gas. Er komt 24 pk meer beschikbaar in deze nieuwe versie. De sprinttijd naar 100 km/u in de SportPlus setting is 4,6 seconden, dat is maar liefst een halve seconde korter dan in zijn voorganger. Het maximale koppel van 550 Nm is beschikbaar over een extreem breed bereik, van 1850 tot 5000 tpm. Het vermogen piekt vanaf 5200 toeren en vlakt pas iets af bij 6700 tpm.

SportPlus inschakelen met de selector op het stuurwiel zorgt voor een serieus sportief gedrag van de Macan. Echter, de vering is in deze stand echt spijkerhard en niet echt geschikt voor alles wat buiten de snelweg valt. En circuit rijden zullen toch niet heel veel mensen doen met een Macan. Gelukkig kun je de vering handmatig een standje terugzetten. Dat is de stand in de Sport modus en daar valt prima mee te rijden. Voor echt comfortabel rijden kun je de Normaal stand inschakelen. In de nieuwe GTS uitvoering heb ik nog niet kunnen rijden. Ik kan me voorstellen dat met de extra 10 mm verlaging van het onderstel, het comfort toch op een iets lager pitje zal staan.

Qua weggedrag en wegligging is er niet veel veranderd ten opzichte van de vorige generatie. Dat kan ook bijna niet, want die waren al voorbeeldig. Er zijn serieus hoge bochtsnelheden te halen met de Macan zonder dat de auto nerveus aanvoelt. Onder- en overstuur zijn wel op te roepen maar daarvoor moet je al flink pushen. Bovendien is alles makkelijk te corrigeren, al voel je wel dat het gewicht van 2.000 kilo een beetje doordrukt.

En verder

Het exterieur werd aangescherpt en daarbij valt vooral de lichtstrip tussen de achterlichten op. Dat staat de auto goed. In het interieur vinden we een grotere display die erg fijn werkt. Het meest opvallende is de grote glazen bedieningsplaat in de middenconsole. De ‘knoppen’ geven een voelbare feedback, dat is erg prettig en maakt het mogelijk de functies te bedienen zonder je ogen van de weg te halen. De grote knoppenwinkel in de vorige generatie was wel imposant en had iets van een vliegtuig cockpit, maar was inmiddels ook wel wat gedateerd. Het interieur is door de nieuwe console rustiger en veel moderner geworden.

Het wordt wat eentonig als conclusie van een testverslag, maar ook met deze auto is Porsche er weer in geslaagd om iets dat al erg goed was toch weer beter en aantrekkelijker te maken. Ik blijf fan van de Macan.

Henry de Vaal

SPECIFICATIES   

Motor:                                                 6-cilinder bi-turbomotor, 2.894 cm3
Motoropstelling:                                Voor
Vermogen:                                         280 kW / 380 pk bij 5/200 tot 6.700 tpm
Max. koppel:                                      520 Nm bij 1.850 tot 5.000 tpm
Max. toerental:                                  6.800 tpm
Transmissie:                                       PDK. 7 versnellingen
Lengte:                                                4.726 mm
Breedte:                                              2.097 mm
Wielbasis:                                           2.807 mm
Gewicht:                                             1.930 kg (DIN):                     
Brandstoftank:                                    65 L

Topsnelheid:                                       259 km/u
Sprint 0-100 km/u:                          4,8 sec.

Sprint 0-100 km/u: (SportChrono)  4,6 sec.
Verbruik (gemiddeld):                      11,7 - 11,1 L/100 km
CO2 emissie (gemiddeld):               265 g/km

Prijs:                                                      € 118.301,-
Prijs testauto:                                     € 145.681,-