Skip to main content

Aan het einde van de jaren zeventig begon aluminium de interesse van de automobielwereld te krijgen. Dat vooral in motoren, versnellingsbakken en chassis, met als doel om gewicht te besparen en corrosie te bestrijden. Er waren al productieauto's met een gedeeltelijke aluminium carrosserie, maar die hadden beperkingen.

Als onderdeel van het onderzoeksproject “Langzeitauto” over de levensduur van een auto, werden in Weissach in samenwerking met de aluminiumspecialist Alusuisse/Alusingen twee exemplaren van de Porsche 928 S gebouwd. De exemplaren hebben een volledig aluminium carrosserie.

Het doel van het innovatieve project was 50% gewichtsbesparing. Hoe lichter een auto is, hoe minder energie het verbruikt om dezelfde afstand af te leggen. En hoe langer een auto bestand is tegen de tijd. De benodigde energie kan beter worden gebruikt in de productie van de grondstof tot voltooide auto. Verder was het doel ervaring op te doen met materialen op aluminiumbasis in de carrosseriebouw, de beschikbaarheid en energiebehoeften van aluminium (van grondstoffen tot recycling), materiaaltechnologie van grondstof tot legeringstechnologie, controle van materialen op het niveau van mechanische, thermische en corrosieve belasting, vorm- en oppervlaktetechniek, reparatietechniek en akoestiek.

Eerst werd op de Internationale Automobil Ausstellung IAA van 1981 een kale aluminium carrosserie van een Porsche 928 S gepresenteerd op de stand van Alusingen. De auto was een volledig gestripte carrosserie van een Porsche 928 S zodat de aluminiumtechnologie van de Anticorodal-120-legering (AIMg0.4Si1.2) benadrukt werd. De 161 kg wegende volledig aluminium carrosserie werd ook vervaardigd door Alusuisse/Alusingen en was daarmee 47% lichter dan de standaard carrosserie van de Porsche 928 S die 302 kg woog. Om dit belangrijke verschil te illustreren, heeft Porsche foto's gemaakt van twee medewerkers van het R&D-centrum in Weissach die de kale carrosserie dragen.
      De body volledig van Anticorodal-120 aluminium, zoals getoond is op de IAA Frankfurt in 1981.

Voor de dakconstructie werd gebruik gemaakt van een geëxtrudeerd aluminium profiel om stijfheid, weerstand en passieve veiligheid te vergroten. Voor de draagconstructie werden de dwarsprofielen vergroot zonder de uitsparing in het lichaam te veranderen.

Vervolgens werden twee rijdende exemplaren ontwikkeld met een volledige aluminium carrosserie, waarvan één als Porsche 928 S “D 49” op de Porsche-stand werd tentoongesteld op de IAA 1983. Porsche koos voor dit project de Porsche 928 S. In de standaardversie van de 928 S was al ca. 20% van componenten (motor, chassiselementen, motorkap, deuren en vleugels) gemaakt van aluminium geleverd door Alusingen.

Bronnen:
- From Frankfurt: All Aluminum 928 Study, Porsche Panorama Magazine, November 1981.
- ALUSUISSE/ALUSINGEN, 'Studienprojekt Aluminium-Karosserie am Beispiel des PORSCHE 928', Zürich (CH)/Singen (D), 1983.

- Aichele, T., 'Porsche Raritäten, Prototypen und Autos die nie in Serie gingen'. München, GeraMond Verlag GmbH, 2009, pp.45-48, ISBN 978-3-7654-7693-8.

volgende