Skip to main content

Waarom wordt iemand lid van een club? Wat is dat toch met dat clubgevoel? Hoe komt het dat een groep mensen ervoor kiest bij een bepaalde groep te horen. Al gauw wordt dan gesproken over gedeelde trots, betrokkenheid en dezelfde aantrekkingskracht voor dat ene onderwerp. De één kiest voor een voetbalclub, de ander voor een muziekvereniging.

En waarom is het nou zo fijn om lid te worden van de Porsche 914 Club Holland? Er zijn leden die zo verslaafd raken aan het clubleven dat het eigenlijk ondenkbaar wordt dat ze ooit bij de club weg zullen gaan. Marc van Gestel is zo’n clublid. Hij is al weer 18 jaar lid van Porsche 914 Club Holland. En ooit werd hij om een wel heel pragmatische reden lid: “Toen ik in 1992 mijn eerste 914 wilde voorzien van een oldtimer verzekering was er de verplichting om lid te zijn van een oldtimer club. Nu 18 jaar later kan ik je zeggen dat er veel meer redenen zijn om lid te zijn van de Porsche 914 club Holland”.

Die verzekering was geregeld, maar Marc leerde ook de club meer en meer kennen. En altijd is daar het moment om de stap te zetten deel te nemen aan een club evenement. Voor velen is dit een spannende stap en ook Marc herinnert zich nog goed wat hem tegenhield om naar je eerste evenement te rijden: “Zijn de mensen wel aardig, vinden ze mijn 914 wel mooi en noem zo nog maar wat redenen op”. Het eerste evenement waar Marc aan deelnam was de VW-Euro in Baarlo (1992) en het ontvangst door de Porsche 914 Club Holland was hartverwarmend, zeker door de familie Mooien. “Vanaf dat moment heb ik veel 914-vrienden en –kennissen gemaakt. Niet alleen in Nederland, maar door heel Europa. Van jong tot oud, van arbeider tot chirurg. En ze hebben allemaal die ene passie: de 914”.

Even praten met Marc levert tal van redenen op waarom het zinvol is lid te worden van de Porsche 914 Club Holland: “Ook als je tijdelijk of niet in het bezit bent van een 914 is lid zijn van de club de moeite waard. Heb al diverse malen als navigator met andere 914 s kunnen meerijden, even een oproepje op het forum en het is zo geregeld. Eventueel meerijden met een niet 914 is ook altijd mogelijk. Een ander belangrijke reden om lid te zijn van de Porsche 914 Club Holland is het kunnen uitwisselen van gegevens met betrekking tot onderdelen, technische informatie en technische ondersteuning. Veelal wordt men lid als men net klaar is met een restauratie. Veel verstandiger is om voor de restauratie al lid te worden. Er zijn altijd wel leden in de buurt die je kunnen adviseren tijdens de restauratie”.

Ook waardeert Marc het dat je als lid de kans krijgt veel evenementen mee te kunnen maken als internationale 914 meetings, fabrieksbezoeken bij Porsche Duitsland, technische dagen, rondritten, puzzelritten of circuitdagen. “Zonder lid te zijn van deze club had ik veel van deze evenementen moeten missen”.

En dan vindt Marc nog een bijkomend voordeel dat de Porsche 914 Club Holland een clubmagazine verzorgt voor haar leden. Hij heeft in zijn 18-jarig lidmaatschap al een hele stapel verzameld en daarnaast zelfs nog oudere exemplaren via de clubshop bijgekocht. Dat laat wel zien dat hij trots is op het magazine van de club, maar ook op de club zelf! Marc hoopt dat ook nog vele jaren lid te kunnen zijn van de Porsche 914 Club Holland: “Ik kan me geen 914-loos bestaan voorstellen”.

Dit is het tweede deel in een serie waarin clubleden vertellen over hun motivatie waarom zij gekozen hebben om lid te worden van de Porsche 914 Club Holland.

Eerstvolgende evenementen

  • Technische Sleuteldag 24 october 2021