Skip to main content

Henne Lembeck

Momenteel ben ik bezig met een SC Cabrio, die een groot aantal jaren buiten bedrijf is geweest. In het verleden heb ik al vaker geschreven over de problemen die door corrosie in het elektrisch circuit kunnen ontstaan. Bij deze 356 is het bijna niet te beschrijven hoe ernstig gecorrodeerd alle aansluitingen en verbindingen waren. De dikke pluskabel bijvoorbeeld, die de rechtstreekse verbinding vormt tussen accu en startmotor, was toen ik de eindstukken verwijderde aan beide kanten groen in plaats van koperkleurig. Dat dit startproblemen zal veroorzaken, is duidelijk. Bij gunstige omstandigheden start de motor misschien nog, maar als hij warm is, zal hij geen kik meer geven.

Schoonmaken
Startproblemen bij een warme motor worden praktisch altijd veroorzaakt door slechte verbindingen, ook door slechte massaverbindingen. Haal dus de boel los en maak alles goed schoon en spuit het daarna in met electroclean.
Als de startmotor al meer dan dertig jaar op zijn plaats zit, is de massaverbinding in die tijd natuurlijk slechter geworden. Haal de startmotor van z’n plaats en schuur alle vlakken mooi schoon zodat hij weer een honderd procent massaverbinding heeft. Vergeet ook de strip van de carrosserie naar de versnellingsbak niet; die kan ook een schoonmaakbeurt gebruiken. Heb je de klus geklaard, dan zul je zowel bij koude als warme motor geen startproblemen meer hebben.

Ook heel belangrijk is dat het bronzen busje waar de as van de startmotor in draait nog optimaal is. Heeft de as speling, vervang dan onmiddellijk het busje. Als het motorblok nog onder de wagen zit, is dit een lastige klus! Is dit gedemonteerd, dan is het een simpele zaak. Heeft het busje al jaren dienst gedaan, dan is het de overweging waard, om het busje uit voorzorg te vervangen.

Warme motor
Draait je startmotor mooi rond, maar start de motor niet bij warme motor, dan ligt de oorzaak dikwijls bij de carburateurs. Deze blijven bij een draaiende motor relatief koud (voel maar eens), maar als je de motor afzet warmen ze, bij gebrek aan koeling, zeer snel op. Het gevolg is dat de benzinehoeveelheid in de carburateur toeneemt door uitzetting en je vlotterniveau te hoog wordt. Overlopende benzine komt via het spruitstuk boven of in de verbrandingsruimte. Bij het starten heb je dan een veel te rijk mengsel en start de motor niet. Door het gaspedaal volledig in te trappen en vast te houden (niet pompen!) wordt op dat moment weliswaar nog wat extra benzine ingespoten, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door een grotere luchtstroom, die ervoor zorgt dat er weer een redelijk brandbaar en vooral comprimeerbaar mengsel ontstaat. Immers, een vloeistof kun je niet comprimeren, een gasmengsel wel.

Wij rijden graag in heuvelachtig of bergachtig terrein. Als je daar je 356 parkeert, doe het dan bij voorkeur met de neus van de wagen bergafwaarts of sluit anders je benzinekraan, omdat ook dan de mogelijkheid bestaat dat er teveel benzine naar de verbrandingsruimte loopt.