Skip to main content

Henne Lembeck

Enkele jaren geleden reden wij in Duitsland door de Eifel, samen met vrienden uit Zuid-Afrika. Het was mooi weer en heerlijk rustig op de kleine binnenwegen, zodat we beide Convertible D's de sporen konden geven.

Op een gegeven moment waren we de Zuid-Afrikanen kwijt. Ze volgden ons niet meer. Na wat gewacht kwamen zij toch weer opduiken. Ze hadden iets onder de wagen horen vallen, waren gestopt om te zoeken en vonden een stukje terug een grote bout.
Terwijl ze naar ons toe reden, rammelde iets onder de wagen vertelden zij. Toen ik de bout zag, hoefde ik niet te zoeken waar de oorzaak lag, want het was kennelijk de bovenste bevestigingsbout van een van de schokdempers. Door het opnieuw aanbrengen van de bout was de rammel snel verholpen. Het probleem zou zich nooit voorgedaan hebben als de bout voorzien was van het borgplaatje dat er eigenlijk origineel bij hoort. Rammels in het vooronder komen vaker voor omdat er zich een aantal onderdelen bevindt die voor deze geluiden de oorzaak kunnen zijn. Niet alleen de bevestiging van de dempers kunnen rammels veroorzaken. De oorzaak kan nog verder naar voren liggen, bijvoorbeeld bij de krik die niet goed bevestigd zit in de beugels. Ongevaarlijk, maar wel hinderlijk, vooral bij een slecht wegdek.

Veel erger is het als er geluiden komen van bijvoorbeeld de wielophanging. De fuseepennen kunnen zich laten horen als ze teveel speling hebben. Er is maar een oplossing voor: demonteren en nieuwe bronzen bussen laten inpersen.
Zijn de stuurkogels versleten dan kun je alleen nog moderne – die je niet hoeft door te smeren – monteren. Niet helemaal origineel, maar wel makkelijk en onderhoudsvrij!
De naaldlagers van de draagarmen willen het bij gebrek aan onderhoud ook nog wel eens begeven. Ook hier blijft niets anders over dan ze te vervangen en ze in de toekomst zeer regelmatig te smeren.
De bundbolzen kunnen meestal eenvoudig nagesteld worden. Eerst de klembouten met sleutel 17 losdraaien, daarna met steeksleutel 14 de bundbolzen strak zetten en daarna ongeveer 1/8 lossen. Ook hier is regelmatig doorsmeren een must.
Teveel speling op de voorwiellagers vereist een voorzichtige behandeling. Draai de stelmoer nooit te strak aan en zorg ervoor dat je de ring achter de moer met een schroevendraaier nog juist heen en weer kunt bewegen. Te strak aangedraaide voorwiellagers zij binnen korte tijd naar de knoppen! Voor je dit alles doet, controleer eerst even of er nog voldoende vet in het ashuis zit. Neem goede kogellagervet anders loopt het vet eruit en blijft al het stof op je wielen hangen. De hele voortrein is zeer onderhoudsgevoelig. Als je er niet regelmatig wat aan doet wordt het een hoge rekening om alles weer in orde te krijgen.