Skip to main content

Technische clubmeetings met als thema het elektrisch circuit
14 en 15 april 2018

Ergens in februari nam de Evenementencommissie contact op en vroeg ons een technische dag te organiseren in april. Zij vroegen ons om uitleg te geven over het elektrische circuit van onze Porsches, mede gezien het grote aandeel in recente pechgevallen tijdens de buitenlandse evenementen. Slik! Hoe gaan we deze materie inzichtelijk maken en begrijpelijk overbrengen? Wat kun je hierover zoal vertellen? Dat leek een flinke uitdaging!

Regelmatig zaten we hierover na te denken en kwamen er steeds meer ideeën , gebaseerd op praktijk ervaringen. Ook is destijds het Eerste Hulp Bij Pechpakket uitgegeven en hierin zit ook een multimeter. Hoe werkt dat ding en wat kan ik er zoal mee doen? Hoe meet ik een illegale stroomverbruiker, hoe werkt de dynamo? Zodoende de uitnodiging opgemaakt en verstuurd. Zal wel een heel klein groepje zijn die dit specifieke onderwerp aanspreekt….? Toen ging het los; de ene na de andere aanmelding kwam binnen. De mailbox draaide overuren. Dat was schrikken, want onze doelstelling bij dit soort evenementen is om kennis te delen en over te dragen. Dat gaat alleen als de groep niet te groot is, zodat iedereen er met z’n neus bovenop zit. Het gaat tenslotte om leren meten etc. We vonden de oplossing in het organiseren van een tweede dag en iedereen bleek bereid om de groep te verdelen tussen zaterdag 13 en zondag 14 april.

We begonnen met een gezellig ontvangst, vergezeld van een kopje koffie en cake. Even bijpraten onder elkaar en ondertussen rondneuzen in de werkplaats bij diverse projecten. De te restaureren carrosserie van de 70-er Targa op de Celette richtbank trok ook veel bekijks. De start van het programma werd gemaakt met een duidelijke PowerPoint presentatie over de werking en bediening van de multimeter. We zouden tenslotte leren metingen te doen, dus eerst maar een goede basis leggen. Hierna liet Peter zien wat de risico’s zijn bij accu’s en accupolen, iets wat helaas erg vaak voorkomt. Ook werd gedemonstreerd hoe je laadspanning meet en waaraan deze moet voldoen. Aansluitend kwam het meten en lokaliseren van een illegale stroomverbruiker aan bod.

In de werkplaats werd a.h.v. een auto uitgelegd hoe de routing is van het start- en laadcircuit en welke defecten hierin kunnen ontstaan. Vervolgens had Peter op de werkbank de gehele dynamo kabelstreng en alle onderdelen van de dynamo uitgestald. Hiermee kon de werking en mogelijke defecten worden uitgelegd. Ook kwam de werking van de startmotor aan bod en er lag een geheel gedemonteerde startmotor. Vervolgens kwam de ontsteking aan bod. Aan de hand van diverse onderdelen werd uitgelegd hoe de ontsteking functioneert en wat er bijzonder is aan de thyristor ontsteking. De zekeringkast in de motorruimte kreeg ook nog even aandacht. Hier werd getoond dat nieuw uitgeleverde zekeringkasten een gespiegelde aansluiting hebben ten opzichte van degene uit de jaren 70. Weliswaar om te bouwen, maar vereist wel wetenschap!

De belangstelling en de interactie in de groepen was bijzonder goed. Hierdoor komen er veel vragen naar voren en kunnen ervaringen gedeeld worden. Tijd voor de lunch. Even lekker genieten van de luxe broodjes en een wandelingetje langs de auto’s. Sommigen gingen fanatiek lezen in de elektrische schema’s en vuurden tussentijds nog vragen af.

Na de lunch werd vervolgd met een Meet-Workshop aan een lange tafel. Hierop was de heuse kabelstreng van een 911 uitgestald waaraan allerlei elektrische componenten waren aangesloten, zoals koplamp, achterlichten, contactslot, lichtschakelaar, remlichtschakelaar etc. Nu kon de theoretische kennis in praktijk worden gebracht! Niet geheel onverwacht had Peter hierin diverse storingen aangebracht. De deelnemers moesten zodoende vaststellen waarom bijvoorbeeld het linkerachterlicht niet werkte. Opvallend was hoe goed men de eerdere uitleg omzette in een gerichte diagnose. Heel efficiënt ging men stap voor stap meten om het defect te lokaliseren. Zodoende kon worden vastgesteld dat bij het ene achterlicht een gebrekkige massa de oorzaak was , terwijl bij het andere achterlicht het defect in de lichtschakelaar bleek te zitten. Deze uiteenzetting veel aandacht.

Het programma werd afgerond met een inbouwdemonstratie van een koplamp relaisset van Kroon Wire Harnesses.  De huidige H1 en H4 lampen vragen een hogere spanning, deze loopt door de (kostbare en zeldzame) lichtschakelaar van onze klassieker. Ook treedt er door de vrij lange en dunne kabelstreng spanningsverlies op bij de koplampen, waardoor zij iets zwakker branden. De dimlicht relaisset spaart de lichtschakelaar en zal de koplampen feller doen branden. Dit kon duidelijk worden vastgesteld door metingen vooraf en na inbouw van het set. Ook levert deze firma een zweefzekering die je kunt plaatsen tussen de lichtschakelaar en de bedrading naar dashboardverlichting. Destijds werd dit circuit niet gezekerd (!) en helaas treedt hierin regelmatig kortsluiting op met hele nare gevolgen…Peter heeft nog feedback aan Kroon gegeven waardoor er inmiddels per type 911/912 SWB, 911 LWB en G-modellen een specifiek bedrading- en relais set beschikbaar is. Gedurende een actieperiode kon deze set door alle clubleden met korting besteld worden! De deelnemers waren zeer enthousiast en hadden allemaal het gevoel er veel van opgestoken te hebben.

 Peter Broerse en Albert Vos