Skip to main content

Autostadt Wolfsburg en Automuseum Lemgo 24 juni t/m 26 juni 2016

Op vrijdag rond het middaguur gingen we op weg naar Brackstedt bij Wolfsburg. We vertrokken rond lunchtijd want vanuit Venlo zou het ons 4 tot 5 uur kosten om er te komen...zei het navigatiesysteem. Het was echter vrijdagmiddag en hoewel we het eerste stuk keurig op schema reden, raakten we dat in het tweede deel volledig kwijt. Het begon te regenen (en niet zo'n beetje), er waren overal files en ons gemiddelde ging fors omlaag. We waren blij dat we rond 8 uur in het hotel waren en aan het bier en schnitzel konden. We waren niet de eersten maar zeker niet de laatsten.

Van daaraf kon alles alleen maar beter worden en dat was ook zo. Na een aardige maar enerverende rit door de omgeving, in het oude grensgebied tussen Oost en West Duitsland, kwamen we - net op tijd- bij Autostadt aan, waar we (uiteraard) op de VIP parking konden parkeren. Een indrukwekkend terrein met paviljoens van alle merken van het Volkswagen concern, waaronder uiteraard ook Porsche. Daarnaast is er een auto- en designmuseum waar ook andere iconen te bewonderen zijn zoals een Cadillac, een Tatra, een Jaguar E-type etc. Volkswagen is dus niet eenkennig. Na een korte introductie van het terrein door een gids, konden we zelf op ontdekkingstocht. Terwijl we door het museum liepen werd daar ook een aantal mensen van Autoweek rondgeleid, onder wie een fotgraaf, dus wellicht staan we in hun volgende nummer. Het was niet moeilijk enkele uren op het terrein door te brengen, in de paviljoens en in het hoofdgebouw, waar het Volkswagenconcern, de productie en locaties werden belicht en waar in een aantal filmzalen aardige films te zien waren; een ging over iemand die zelf een 356 had gerestaureerd en daarmee de vrouw van zijn keuze had weten te veroveren.  Misschien lukt dat ook wel met een klassieke 911 of 912?

Daarna terug naar het hotel dat letterlijk om de hoek bleek te liggen; het was tijdens de rit ernaartoe goed verborgen gebleven dat het eigenlijk zo dichtbij was. 's Avonds diner en opnieuw.. bier. Prima verzorgd.

De volgende ochtend togen we na het ontbijt naar Lemgo, naar automuseum "Der kleine Lemgoer", ongeveer halverwege de terugreis. Wie een abonnement heeft over het museum in Classic Porsche Magazine kunnen lezen. Ongelofelijk wat een individuele Porsche enthousiast aan auto's, folders en andere automobilia heeft kunnen verzamelen. De eigenaar liep met ons mee en vertelde over hoe hij aan de auto's was gekomen. Een Mercedes 300SL had hij geruild tegen een Porsche waar hij nogal wat gedoe mee had gehad. Best een aardige ruil en Porsches had hij verder nog genoeg. Op weg ernaar toe reageerde de Porsche soms vreemd op het gas. Een soort vapour lock. Later heb ik me afgevraagd of dat te maken had met de getankte benzine die 10% bioethanol bevatte. Toen ik die weer had verdund met "normale" loodvrije 95, was het probleem in elk geval opgelost.

Na een gezamenlijke lunch in een naburige boerderij - het voormalige buitenhuis van een industrieel uit het Ruhrgebiet -  moesten we helaas weer huiswaarts. Een prima weekend waar we met de aanwezige clubleden veel plezier aan hebben beleefd. Hulde aan allen die dit mogelijk maakten.

Ad van de Geijn & Erik-Jan Huiberts