Skip to main content

Vrijdagavond 27 augustus werd er weer een circuitavond georganiseerd voor de gezamelijke Porsche clubs. De organisatie is in handen van Porsche Pon en Porsche Club Holland. Deze club levert ook de instructeurs, allemaal natuurlijk met een racelicentie en ervaren in het racen met Porsches. Dat het een circuitavond is en geen hele dag is louter een budgetaire kwestie. De kosten van het huren van een circuit schijnen er namelijk niet om te liegen.

Zelf heb ik al vier keer deel genomen aan een circuitdag/avond en ik twijfelde even of ik weer mee zou doen. Maar het is erg leuk dus opgeven maar. De weervoorspellingen waren echter behoorlijk slecht en die vrijdag viel erg veel regen. Ik begon het al minder leuk te vinden. Met droog weer kan ik behoorlijk hard de bocht om met mijn short wheel based uit '68 maar op een nat wegdek wordt het een heel ander verhaal. En ik zeg dit uit ervaring. Maar niet zeuren opgegeven is opgegeven. Daarnaast ging er ook nog een collega (autoliefhebber) mee en dat zou voor hem ook niet leuk zijn. Vanuit mijn werk in Vianen vertrokken we naar Zandvoort. Een half uur extra reistijd was ingecalculeerd. Maar toen we bij Vianen de A2 opdraaide stond er al een vette file. Ja, regen he dan weet je het wel in Nederland. Drie kwartier later waren we al bij Utrecht. Enfin, een half uur te laat verschenen we op de paddock. Maar even doorzetten werd toch beloond want in Zandvoort was het droog en er scheen zelfs een flauw zonnetje.

De inschrijving was al geweest en ik gokte dat ik bij de oranje groep hoorde omdat clublid Jan Fleuren ook een oranje stikker had. Toen ik pas later Saskia van Doorn van Pon gevonden had bleek dit inderdaad te kloppen. Er reden nog allemaal Peugeotjes 106 of zoiets over het circuit en voor ons begon het feest pas om 19.00. Gelukkig had ik dus niets gemist. Een passagier mocht mee en dit jaar was de helm niet verplicht omdat men het rustig aan zou doen. Dit klopte ook. We begonnen rustig en dat is goed. Je moet toch altijd weer even wennen. De ideale lijn ken ik wel en er staan pionen voor de clipping points. Maar de keuze voor de juiste versnelling in de bochten is toch wel even zoeken. Dit is overigens altijd een zo hoog mogelijke, dan hou je namelijk de snelheid erin.

In de eerste auto rijdt de instructeur. Hij geeft uitleg over bocht techniek, versnelling, waar je op moet letten etc. . Na 4 rondjes is het wisselen. Zo komt iedereen aan de beurt. Daarna was er een kleine pauze waarin er 'vrij' gereden mocht worden. Maar hiervoor was een licentie of begeleiding van instructeur verplicht. Het ging ook behoorlijk hard met meestal de moderne Porsches.

In de tweede heat werd sneller gereden. Zelf vond ik het opnieuw een belevenis. Na een aantal rondjes kom je echt in je ritme en stijgt je adrealine. Je rijdt snel en gebruikt je Porsche waar hij voor gemaakt is. Dat onze auto's wat ouder zijn maakt niets uit of is misschien nog wel leuker want ze presteren nog steeds buitengewoon goed.

Er zijn gelukkig geen gekke dingen gebeurd maar Sven Hazejager ging wel in de rondte. Hij was verrast hoe snel een rijdersfout afgestraft werd. Dat is dus ook Porsche. De eerder genoemde Jan Fleuren was dit vorig jaar al overkomen wat hem op een gebroken duim kwam te staan.

Toen het om 21.00 donker werd was het einde oefening. Na zo'n 75 km circuit was het ook mooi geweest. Tijd om nog wat consumptiebonnen op te maken en even bij te praten in Micky's. Om 21.30 moe maar voldaan (en nog steeds met veel adrealine in mijn lijf) weer naar huis. Toch maar tot volgend jaar dan ?!

Erik

Foto's zijn van Rene Hazejager, Guy Machiels en Albert Vos.


De zwarte 911S van Rene Hazejager klaar voor de startOnze instructeurs voor Micky's, herkenbaar aan hun clubjasjesJan Fleuren en Erik Vos hebben we wel zin inFrans Blankemeijer, Erik Vos en Hans Scholten