Skip to main content

Verslag Technisch dag Longhoods Porsches in Kolham
Zaterdag 11 februari 2023

Longhoods Porsches (sinds 2014) profileert zichzelf als de ‘finetuner’ die gaat voor de ultieme rijbeleving. Volledig gericht op de echte Porsche rijder. Wie Longhoods zegt, zegt eigenlijk Marcel Tromp. Lid van onze club en sinds 2017 eigenaar van het bedrijf. Vijf jaar na de start met Restoration Design Europe (RDE) kon Marcel het naast RDE gevestigde Longhoods Porsches overnemen.

RDE
Restoration Design Europe is een webshop (restoration-design.eu) voor particulieren en professionals in Europa. Het assortiment bestaat uit voornamelijk uit plaatwerk, vering en onderstel en diverse specifieke onderdelen voor een 356, 911/912, 914 en de verschillende transaxles. Het assortiment wordt regelmatig aangevuld met kwaliteitsproducten van bekende merken. Bijvoorbeeld Dansk.

Van alle markten thuis
Ondernemend typje dus, die Marcel. Hij heeft van zijn passie zijn werk gemaakt. Longhoods kan veel: van volledig (of deels) origineel restaureren tot een beurtje! Diverse circuitauto’s worden ‘geserviced’. In de werkplaats treffen we een stevig ‘çustombuild’ project aan. Bijna niets is te gek. Je moet het wel heel bont maken om van Longhoods een ‘nee’ als antwoord te krijgen. Ook ‘backdaten’ behoort tot de mogelijkheden. Een ambitie is om alle kennis en ervaring in een ‘Singerachtige’ 911 te stoppen. Wij zijn benieuwd: komen we vast nog op terug.

Samenwerken
Marcel werkt graag samen. Voor het beste resultaat zoekt hij professionals waar Longhoods werk aan kan uitbesteden. Dat geldt zeker ook voor zijn medewerkers. Trots op hun werk en passie voor het merk. Wie zijn Porsche wil verbeteren (vermogen, wegligging, gewicht, uitstraling, reparatie en restauratie) kan in Kolham zeker terecht.

Technische dag
De eerste technische dag van 2023 had het onderstel van onze F- en G-modellen 911/912 als thema. De reisafstand tot het hoge noorden bleek geen belemmering want een flinke groep liefhebbers liet zich om 10 uur de koffie goed smaken. Patrick overhandigde onze gastheer ter herinnering aan ons bezoek een attentie voor aan de muur. Marcel vervolgde met een compacte uitleg over het ontstaan en de activiteiten van RDE en Longhoods. Nieuwsgierig startten we een rondleiding.

Webshop
De webshop wordt efficiënt gerund. Voorraad heeft alle aandacht. Marcel geeft aan dat RBE een goede balans heeft gevonden tussen enerzijds een lage voorraad (kosten) en anderzijds vlot leveren. Bestellingen komen uit heel Europa. Particulieren en bedrijven weten RDE te vinden. Marcel en zijn team volgen de markt nauwgezet. Vragen van klanten leiden niet zelden tot uitbreiden van het assortiment.

Motoren en versnellingsbakken
In een afgescheiden stofvrije ruimte wordt gewerkt aan motoren en versnellingsbakken. Exclusief materiaal, meer vermogen, originele revisie, technische verbeteringen? De klant geeft het maar aan. In gesprek met Marcel en zijn monteur kom je er altijd uit. Je merkt al gauw dat zij goed de weg weten te vinden naar veelal nieuwe onderdelen. Was wel een mooi tafereeltje: al die techneuten in een kleine ruimte, met een RSR-zuiger die rondging. Snelle nokkenassen en een 2.8RSR krukas kregen de nodige aandacht.

Werkplaats
De werkplaats met 3 bruggen is ruim, praktisch en goed georganiseerd ingericht. Marcel heeft een uitleg gegeven bij een verzameling onderdelen die in het onderstel van onze 911’s en 912’s te vinden zijn. Wil je origineel of wil je verbetingen? Longhoods helpt je graag de juiste keuze te maken.

Onderstel beoordelen en uitwegen
Na een uitstekend verzorgde lunch kwam de praktische kant van het thema van de bijeenkomst aan bod: een onderstel beoordelen en het uitwegen van een auto. Van alle aanwezigen was er eentje moedig met zijn 911 gekomen. Gelukkig was hij ook bereid zijn auto ‘ter beschikking te stellen’. Een van de vakkundige monteurs gaf een toelichting op het belang van het uitwegen van je auto. Ik ben niet technisch geschoold, maar de man zijn presentatie heeft overtuigd van het nut van de exercitie! Was best een mooi gezicht: zo’n 10 belangstellende hoofden onder een auto op en brug. Er omheen nog een groep die niets wilde missen. En uitleg volgde over de diverse onderdelen die het rijgedrag van de auto flink beïnvloeden. Verbogen, uitgedroogd, gebarsten of doorgeroest? Aandacht is alles. Gelukkig is de onderdelenvoorziening geen probleem. Volgens Marcel en zijn monteur een beetje jammer: de beschikbaar gestelde auto bleek bij de weging goed binnen de normen te zitten. Complimentje en weinig werk om te demonstreren.

Verlagen
Uitgebreid aandacht ging uit naar het verlagen van de auto. Dat is bij onze torsie geveerde modellen vrij eenvoudig. Aan de voorzijde een fluitje van een cent. Achter kan het ook eenvoudig. Je moet dan wel bereid zijn te investeren in een paar onderdelen.

“KOM BIJ ONS LANGS EN LAAT JE INSPIREREN”
Deze uitnodigende slogan van Longhoods maakt duidelijk dat je welkom bent bij een bedrijf vol ideeën. De technische dag maakte duidelijk dat ons clublid Marcel Tromp en zijn gemotiveerde medewerkers je bezoek graag beloond met vakkundige aandacht voor alles wat met onze  911/12 te maken heeft. Van origineel tot customized: alles is mogelijk.

Bert Vis
Lidnummer 883.21

 

Fotocredits: Frans Dusol en Bert Vis.