Skip to main content
 Zondag, 15. Januari 2023 - Zondag, 15. Januari 2023
 Markerhuisje 2e Wittenburgerdwarsstraat 133 Amsterdam

Elk jaar verlicht het Amsterdam Light Festival de stad. Speciaal voor dit evenement creëren kunstenaars van over heel de wereld de allermooiste lichtkunstwerken. Tijdens een boottocht langs een prachtige waterroute door het centrum van de stad, kunnen we onder het genot van een drankje meer dan twintig van deze lichtkunstwerken bewonderen.

Programma
Vanaf 16:00 uur      Verzamelen bij het Markerhuisje
16:00 – 18:00 uur Welkom, drankje en walking dinner
18:00 – 18:30 uur Toast met speech van de voorzitter
18:30 – 20:00 uur Rondvaart Amsterdam Light Festival
20:00 – 21:00 uur Napraten met koffie of thee, vertrek huiswaarts

Adres
Markerhuisje, 2e Wittenburgerdwarsstraat 133, 1018 LP Amsterdam.
Kom je met het OV dan is het 25 minuten wandelen vanaf het Centraal Station. Ook kan je vanaf 't CS buslijn 22 pakken om uit te stappen bij halte Oostenburgergracht. Met de auto is de locatie gemakkelijk vanaf de A10 bereikbaar en je kunt prima parkeren rondom het Markerhuisje (gratis op zondag).

Kosten
Er zijn drie opties waaruit kan worden gekozen:
  1. Borrel en walking dinner. De club vraagt hiervoor een bijdrage van 20 euro per persoon.
  2. Rondvaart. Bijdrage van 15 euro per persoon.
  3. Complete programma. Bijdrage 35 euro per persoon.
Wij verwachten dat iedereen om 18:00 aanwezig is voor de gezamenlijke toast en de speech van de voorzitter.

Historie Markerhuisje
Begin 1800 was er op het eiland Wittenburg een tuinderij – Het Groene Land. Gerrit Broerse (1812), scheepsbouwer van beroep, richtte in 1855 scheepswerf Het Groenland op. Op scheepswerf Het Groenland liet hij een woonhuis bouwen in Markerstijl naar de afkomst van zijn geliefde vrouw: Het Markerhuisje. Tot omstreeks 1965 hebben daar drie generaties Broerse gewoond. Werf Het Groenland had een bijzondere sfeer: het vervallen Markerhuisje uit 1855, de houten loodsen, de kraan die boven de nieuwbouw uittorende, de machines waarvan de meesten uit de vorige eeuw stamden en de drie hellingbanen in het groen. Soms klonken er harde klappen van voorhamers, vaak het gesis van lasapparaten en snijbranders en het geratel van de lieren, waarmee de schepen – tot zo’n dertig meter lengte- op het droge werden getrokken.
Na de familie Broerse nam de familie Beffers een deel over. Er werden voornamelijk dekschuiten gebouwd, verhuurd en gerepareerd. Toen begin jaren tachtig transport per dekschuit uit raakte werden er op de werf woon- en plezierschepen gerepareerd. Het Groenland was de laatste scheepswerf op Wittenburg, de werf moest in 1999 stoppen vanwege vervuilde grond, sanering was voor de eigenaren niet op te brengen en de Gemeente nam het terrein over. Er werden woningen gebouwd. Daarmee verloor Wittenburg zijn laatste stukje authentieke bedrijvigheid.

Afsluiting
We hopen velen van u te mogen begroeten. Meldt u zich daarom snel aan via de link in de e-mail!

Met vriendelijke groet,
Het bestuur