Skip to main content

Factsheet
Naam: Willem W.A.J. ter Schure.
Leeftijd: 70 jaar.
Burgerlijke staat: Getrouwd met Betsy meer dan 45 jaar. 1 zoon 1 dochter 1 schoondochter en 4 kleinkinderen.
Werk: Gepensioneerd, daarvoor 10 jaar wethouder in de Gemeente Rijssen-Holten en daarvoor vele jaren bij de rijksdienst voor vee en vleeskeuring gewerkt.
Hobby’s: Auto’s,  zaalvoetbal (nog steeds) gemeentepolitiek en diverse vrijwilligersfuncties.
Auto’s: Porsche 912 SWB 1966 en een Porsche 911 SC cabriolet 1983.

Dit voorjaar werd ik door onze redacteur en webmaster Marc Bezem benaderd of ik voor de rubriek Even Voorstellen een stukje wilde schrijven. Dit heb ik toegezegd maar toen bleek dat er nog enkele andere stukjes in voorraad lagen is dat door mij even aan de kant gelegd. Marc kennende laat hij dit niet over zijn kant gaan en enkele weken terug moest ik eraan geloven.

Al vroeg was ik geïnteresseerd in gemotoriseerd vervoer en dat kwam tot uiting toen ik als 14 jarige betrapt werd op het berijden van een Solex, opgebracht naar het politiebureau en na enkele benauwde uren met een stevige waarschuwing naar huis gestuurd, wel lopend. Amper 16 jaar oud werd de eerste brommer aangeschaft, moest in die jaren een Puch zijn. Deze werd uiteraard opgevoerd en daar heb ik mijn eerste stapjes gezet op het technische vlak, bij een vastloper zelf de motor uit elkaar gehaald de cilinder op laten boren en een nieuwe zuiger gemonteerd, kreeg hem zowaar weer aan het lopen. Na twee jaar was het einde oefening na een frontale botsing met een auto waarbij ik er zelf gelukkig ongeschonden vanaf kwam maar met de Puch was het afgelopen. Het volgende voertuig was mijn eerste auto, een 2CV en hier hebben we heel veel plezier mee beleeft, hierin heeft Betsy ook auto leren rijden. Daarna werd er een Renault 8 aangeschaft, verder zijn er Renault 4 en 5 langsgekomen een tweetal mini’s en nog een hele rits aan ander automobielen. De eerste sportauto was een  Volvo 480 Turbo. Na een jaar waren we deze helemaal zat door voortdurende elektronische  problemen en vanaf 2002 rijden we Mercedes.

Mijn belangstelling voor Porsche is ontstaan door de Rijkspolitie die in de 60er jaren over des heren wegen reed en dat was zo inspirerend dat ik zei, ooit koop ik ook een Porsche. Door werk gezin en andere prioriteiten is dat plan op de lange baan geschoven. In 1997 werd de belangstelling  voor Porsche wat realistischer er was wat geld gereserveerd en ik begon rond te kijken. Na een aantal proefritten in een 911 kwam mij ter ore dat er een 912 te koop stond bij een particulier in Leusden. Dit type stond bij mij nog niet op het netvlies en op een zondagmiddag, na het voetballen gebeld en naar Leusden gereden. De eigenaar had een klassieke motor met zijspan gekocht reed weinig in de Porsche en wilde hem wegens ruimtegebrek wegdoen. Ik had mij wat verdiept in documentatie over de 912 en hem uitgebreid bekeken. De auto was in 1992 ingevoerd uit Amerika en afgeleverd door een bedrijf in Culver City Californië, proefrit gemaakt en een week later gekocht in april 1998. De 912 stond op 6,5 inch ATS wielen, dit kwam de rijeigenschappen niet ten goede en de lak was op meerdere plaatsen gebarsten en op zijn Amerikaans overgespoten, dat wil zeggen plamuren en overspuiten, ook de rubbers waren voor een groot gedeelte uitgedroogd. Toen ook besloten de wagen te strippen maar daar moest eerst weer voor gespaard worden. Eind 1998 een handboek gekocht en onder geestelijke begeleiding van Gerrit Terwee, toen Chef-monteur van Edwin Lammertink (nu Porschecentrum Twente), begonnen.

De auto volledig uit elkaar gehaald waarbij bleek dat er alleen wat oppervlakteroest aanwezig was en ook de bodem keihard was. Het enige laswerk waren 4 gaatjes in de bodem waar vliegtuiggordels waren bevestigd, niet bepaald veilig, alsmede twee omgekrulde velsrandjes waar jaren vocht in was blijven staan. Daarna de hele onderkant inclusief de wielkasten en de bodem aan de binnenkant ontroest en van primer en coating voorziet. De brandstoftank motor-afdekplaten etc. zijn gereinigd en opnieuw gecoat . De hele carrosserie is daarna bij autospuiter Maneschijn in Nijverdal in onderdelen gespoten en het resultaat is nu 19 jaar later nog in redelijk goede conditie. In de tussentijd in Oberhausen via internet vier originele stalen velgen gevonden en hierop Michelins gemonteerd. Verder alle onderdelen, zoals rubbers schroeven bouten etc. via Lammertink bij Porsche besteld. Ook de originele lak is via dat kanaal binnengekomen.

Motorisch hoefde er niet veel aan de 912 te gebeuren, is bij Lammertink nagekeken en alleen de drukgroep diende vervangen te worden. De gehele binnenbekleding heb ik met een stoomcleaner gereinigd en opnieuw aangebracht nadat ik de bodem beplakt had met geluiddempend materiaal. Hierna begon de montage van het geheel, waarbij een bevriende ANWB’er mij hielp bij het plaatsen van de ruiten, waarna in de kerstweek de brug naar beneden kon en een proefstart kon plaatsvinden.  Een geweldig moment als de Porsche weer tot leven komt. De eerste proefrit moest ik van Betsy alleen doen, dit om uit te zoeken of het wel veilig was en alles goed werkte.

Sindsdien hebben wij 25.000 probleemloze mijlen met de 912 gereden. Ook heeft de 912 dienst gedaan als trouwauto voor onze zoon. Een serieus probleem had ik toen na een rit naar Friesland, de spanningsregelaar in brand vloog tijdens het rijden. Gelukkig een brandblusser in de auto en binnen enkele seconden de vlammen gedoofd. Gevolg alle bedrading versmolten en de motor wit van de schuimblusser. De verzekering dekte gelukkig de schade volledig.

In 2007 zag ik op onze clubsite de advertentie staan van de 911 SC cabrio van Albert Vos. Omdat wij deze auto kenden van clubbijeenkomsten, contact met Albert opgenomen en een afspraak gemaakt. In Geleen de auto en de prachtige documentatie bekeken, een proefrit gemaakt en een dag later de transactie via de telefoon afgemaakt. De auto verkeerde in een prachtige conditie, zowel technisch als cosmetisch en ook nu staat hij nog te stralen in de garage.  We hebben met de SC ondertussen 36.000 km gereden waarbij rondritten op Corsica en Wales en niet te vergeten de fantastische toer naar het Comomeer in dit voorjaar.  

We zijn ondertussen al zo’n 18 a 19 jaar lid van deze gezellige club en genieten elke keer weer van de activiteiten die door het bestuur en de EC georganiseerd worden, zo kijken we uit naar het jubileumfeest van volgend jaar mei. Dank voor al dit tijdrovende vrijwilligerswerk en we hopen er nog jaren samen met jullie van te genieten.

Vriendelijke groet,
Willem ter Schure