Skip to main content

Nieuwjaarsbijeenkomst met aansluitend programma op 15 januari 2023

Fotoverslag van de gezellige nieuwjaarsbijeenkomst in het Markerhuisje met aansluitende boottocht langs het Amsterdam Light Festival.

Amsterdam Light Festival
Dit festival, dat dit jaar de elfde editie beleeft, herschept de stad en vooral haar grachten en kaden met twintig lichtkunstwerken van de hand van nationale en internationale kunstenaars. Onder 't genot van een drankje werden tijdens de boottocht langs de prachtige waterroute door het centrum van de stad de lichtkunstwerken bewonderd.

Markerhuisje
De ontvangst en het diner vonden plaats in het Markerhuisje, een supergezellig en knus restaurant wat wordt gerund door Nicole en Dennis Gronert. Omdat de capaciteit van het Markerhuisje maximaal 50 personen is en de animo voor deze nieuwjaarsbijeenkomst met meer dan 90 personen - veel meer dan waarop de organisatie had gerekend - dusdanig goed was, was besloten om de bijeenkomst in twee aparte shifts te houden. Dit verliep vlekkeloos met als resultaat een supergezellige bijeenkomst, prachtige rondvaart en heerlijk eten.

Historie Markerhuisje
Begin 1800 was er op het eiland Wittenburg een tuinderij – Het Groene Land. Gerrit Broerse (1812), scheepsbouwer van beroep, richtte in 1855 scheepswerf Het Groenland op. Op scheepswerf Het Groenland liet hij een woonhuis bouwen in Markerstijl naar de afkomst van zijn geliefde vrouw: Het Markerhuisje. Tot omstreeks 1965 hebben daar drie generaties Broerse gewoond. Werf Het Groenland had een bijzondere sfeer: het vervallen Markerhuisje uit 1855, de houten loodsen, de kraan die boven de nieuwbouw uittorende, de machines waarvan de meesten uit de vorige eeuw stamden en de drie hellingbanen in het groen. Soms klonken er harde klappen van voorhamers, vaak het gesis van lasapparaten en snijbranders en het geratel van de lieren, waarmee de schepen – tot zo’n dertig meter lengte- op het droge werden getrokken.
Na de familie Broerse nam de familie Beffers een deel over. Er werden voornamelijk dekschuiten gebouwd, verhuurd en gerepareerd. Toen begin jaren tachtig transport per dekschuit uit raakte werden er op de werf woon- en plezierschepen gerepareerd. Het Groenland was de laatste scheepswerf op Wittenburg, de werf moest in 1999 stoppen vanwege vervuilde grond, sanering was voor de eigenaren niet op te brengen en de Gemeente nam het terrein over. Er werden woningen gebouwd. Daarmee verloor Wittenburg zijn laatste stukje authentieke bedrijvigheid.

Dankwoord
Met dank aan Dennis en Nicole en medewerkers van het Markerhuisje kijken we terug op een heerlijke namiddag en avond. Een superstart van dit Porscheclub seizoen!

Marc Bezem
redacteur - webmaster