Skip to main content

Nu al historisch: eerste Porsche Classic Day op 18 juni

Op zaterdag 18 juni verzorgde Pon Porsche Import de eerste Porsche Classic Day. Op de Pon-campus in Leusden kregen eigenaren en fans alle kans om zich onder te dompelen in de historie van het merk Porsche. Bezoekers konden genieten van een Concours d’élégance en van de finish van de Porsche Classic Challenge met ruim honderd klassieke Porsches. Daarnaast was er aandacht voor ‘40 jaar Transaxle’ en was de start van de 24 Uur van Le Mans live te volgen. Ondanks het wat wisselvallige weer - zonnige perioden afgewisseld met korte felle buien - was het evenement zeer geslaagd en sfeervol, niet in de laatste plaats dankzij de perfecte organisatie en grote opkomst. 

Links
Via PON Porsche import ontvingen we de onderstaande links naar het evenement:
Foto's: https://goo.gl/photos/w2xi6zxMc5PqBLW5A
Verslag: http://nieuws.porsche.nl/eerste-porsche-classic-day-in-leusden-groot-porsche-feest/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=6cWrYCNckdY

Concours d’élégance
Bij de eerste Porsche Classic Day in Leusden stond één ding centraal: genieten van klassieke Porsches. Dat begon met het Concours d’élégance dat in samenwerking met de officiële Nederlandse Porsche Clubs werd georganiseerd. Niemand minder dan Porsche designer Harm Lagaaij was voorzitter van de jury, die de moeilijke taak hadden om uit een 20-tal ingeschreven Porsches van verschillende typen en bouwjaren de meest bijzondere en originele auto te selecteren. Vanuit onze clubgelederen werd deelgenomen door :

  • Ruud Visser met diens 1965'er ivoorwitte 911 (de week ervoor winnaar van 't Concours d’Elegance Coppa Classic Days...)
  • ​Guus Blom met z'n rode 912 uit datzelfde jaar (al 51 in de familie...)
  • Barwaut Verhoeven met z'n schitterende schieffergraue1968'er softwindow 912 Targa met rood lederen interieur
  • Gaby Stet met z'n "nut and bolt" gerestaureerde 1968'er oranje 911
  • Jan Blijenberg met diens superoriginele pastelblauwe 1971'er 911 2.2S, waarmee hij begin 2015 optrad in de rubriek "Even voorstellen..." in ons clubmagazine.

Laatstgenoemde werd uiteindelijk tot trotse winnaar van het Concours uitgeroepen en ontving uit handen van de juryvoorzitter een Porsche Classic onderhoudsset twv. van 500 euro!

Finish Porsche Classic Challenge
De Porsche Classic Day stond ook in het teken van actie. De Pon-campus was namelijk ook het passende decor voor de aankomst van de Porsche Classic Challenge, een rally voor klassieke Porsches die drie dagen eerder was gestart bij de Porsche fabriek in Leipzig. Bezoekers van de Porsche Classic Day konden de aankomst van maar liefst ruim honderd klassieke, veelal luchtgekoelde Porsches live meemaken - een feest voor alle zintuigen.

40 jaar Transaxle
In 1976 kwam de Porsche 924 op de markt, de eerste Porsche die werd geconstrueerd volgens het transaxle-principe: motor voorin een aandrijving en versnellingsbak achterin. Ook de 944 en de 968, de opvolgers van de 924 en de 928 met zijn achtcilinder motor, maakten gebruik van deze opzet die voor een optimale gewichtsverdeling en daarmee voor een uitgebalanceerd en dynamisch weggedrag zorgde. Ter ere van het Porsche transaxle jubileum was er op de Porsche Classic Day een speciale expositie van deze modellen.

Beeld, geluid en meer
De Porsche Classic Day had nog meer bijzondere ingrediënten. Zo was er een bioscoop waar historische films en documentaires over Porsche werden vertoond. Ook was vanaf 15.00 uur de start van de 24 Uur van Le Mans live te volgen. Porsche haalde bij deze legendarische 24-uursrace in 2015 een 1-2-overwinning en gaat dit jaar voor een herhaling van dat klinkende resultaat. Uiteraard waren ook de officiële Nederlandse Porsche Clubs vertegenwoordigd, met een opvallend grote afvaardiging vanuit de Porsche 928 club en onze eigen klassieke 911/912 club.

Al met al een schitterend evenement wat zeker voor herhaling vatbaar is.