Skip to main content

Zaterdag 1 mei deden er maar liefst 18 leden mee aan een rijvaardigheids- en antisliptraining. Deze training stond onder auspiciën van Paul Maaskant Prodrive en werd gegeven door instructeurs Joop van den Hengel en Bonne Boon.

Rond een uur of 9 kwamen de deelnemers binnen en na wakker geworden te zijn met een bakje koffie kon begonnen worden met de theorie. In een fraaie diapresentatie en met de soepele uitleg van Joop kwamen heel wat verkeers- en veiligheid aspecten aan de orde. Wanneer wel / niet remmen, remweg, verkeers inzicht, spiegels etc.

Toen werd het tijd de motoren te starten. We werden in twee groepen verdeeld en hebben de volgende 5 onderdelen geoefend:
1.remmen en uitwijken op gladweg dek
2.de Y proef uitwijken (links of rechts) en remmen op aangeven van de instructeur
3.slalom, ook achteruit!
4.remmen op aangegeven van de instructeur dan uitwijken en stoppen
5.driften op nat weg dek. Dit was het meest spectaculair. Ga je best lekker zegt Joop ' zoekt de sliphoek maar op'. De lezer begrijpt het al de volgende keer ga je dus gewoon in de rondte en ik was
niet te enige. Maar je komt tenslotte om te leren.

Alle oefeningen waren zeer leerzaam. Je doet n.l. dingen met je eigen Porsche die in het normale verkeer niet kunnen. Hoewel het weggedrag ook van onze klassieke Porsche echt niet verkeerd is blijven het natuurlijk wel lastige auto's in kritieke situaties. En dat leert je dus beter mee omgaan op zo'n dag.

Ook erg leuk was het rijden in de kombaan. Het leek wel een kermis attraktie. In de bovenste baan hoef je bijna niet te sturen en je auto draai zo onder je weg. Ook hebben we voor de grap stapvoets gereden. Dan denk je dat je omvalt of naar beneden glijdt. De gordel heb je echt nodig om te blijven zitten. Maar er gebeurd niets. Heel apart.

Aan al het leuke komt een eind. Om vijf uur werden de certificaten uitgereikt en vertrok iedereen moe maar voldaan naar huis. En voor clubleden die er niet bij waren kan ik alleen maar adviseren om eens zo'n cursus te volgen, het is leuk en maakt je een beter chauffeur vooral in de situaties waar het er op aan komt. .

Erik