Skip to main content

De 901 en 915 bakken nader bekeken (deel III)

****Zie Clubblad april, juli en oktober 2009 **** Piet Kraan

Versnellingsbakhuis, kroon/pignon en differentieel

Het versnellingsbakhuis is uitgevoerd als een z.g. tunnelhuis, schakelbak en differentieel zijn in één huis samengebracht. Het materiaal van de 901 en 904 bak zijn van een Aluminium legering Silumin geheten. Silumin is Aluminium met Silicium, is zeer trek- en drukvast en corrosie bestendig. Deze vorm noemen we Kokillen Guss en is gebruikt tot en met 1968. Hierna kregen we een Magnesium legering Elektron, deze vorm noemen we Druck Guss. Magnesium is lichter maar minder sterk en gevoelig voor corrosie tegenover metalen en zouten. Voor de opvolger van de 904, de 906 werd ook een Magnesium legering gebruikt, dat heet RZ5, daar zitten Zink, Zirkonium en diverse zeldzame mineralen in, dit om het weer stijver te maken.

Schakeldeksel 906, hier ontbreekt dus ook het gat voor de commandeuras net als bij de 904

Versnellingsbakhuis 906

Versnellingsbakhuis 906, hier zie je aan de onderkant het gat waar de commandeuras uitkomt, motor en bak zijn immers omgedraaid

De pignonas zit gelagerd in de tussenplaat bij het schakeldeksel, dit is een axiaal kogellager en houdt het pignon op zijn plaats.

Tussenplaat met de kogellagers

Een radiaal rollager zit achter de pignonkop en houdt het pignon vast tegen de druk van het kroonwiel in, het kan niet heen en weer.

Pignonkop met rollager

Op de pignonkop staat ingegraveerd het paringsnummer wat gelijk moet zijn met het kroonwiel, ook staat hier de afwijking van de diepteinstelling, tevens staat er op een tand een streep. Op het kroonwiel dus ook het paringsnummer, de tandflankenspeling en twee aangestreepte tanden. Het kroon en pignon worden op een geruismachine in de fabriek gezet en laten deze draaien op een bepaald toerental, ondertussen wordt de diepte van het pignon constant veranderd en de tandflankenspeling bij het kroonwiel versteld. Deze gegevens worden in de computer bijgehouden en op de stand van het minste geluid stil gezet. Nu wordt de diepte van het pignon gemeten en de afwijking van de standaardmaat ingegraveerd, verder wordt nu de tandflankenspeling gemeten en gegraveerd en de twee tanden waar tussen gemeten aangetekend. Dit zijn nu de maten waar het kroon/pignon op moet worden ingesteld. Dit is zeer belangrijk, daar levensduur en geluid hier van afhangen.

Set kroon / pignon: 6672 is het paringsnummer, 0,15 de tandflanken speling. Een tand op het pignon aangestreept, twee tanden op het kroonwiel aangestreept

Hier is het paringsnummer 06625. N 15 is de afwijking van de diepte-instelling van het pignon nieuwere stijl

Standaard wordt de wagen afgeleverd met een differentieel met satellieten en zonnewielen.

Differentieelhuis met de satellieten en zonnewielen. Het blokje in het midden is het ankerstuk wat met een borgpen het satellietenasje vasthoudt.

Als meeruitvoering is leverbaar een platensper, Lok O Matic, sperwerking 40-50 of 80%. Let op, bij het sperdifferentieel horen de bijbehorende aandrijfflensen van hoogwaardiger materiaal, met hogere vermogens breken de standaard flensen af.

Sperdifferentieel

 

Modificaties bijhouden

Modificaties moeten worden bijgehouden, een belangrijke betreft de flensbouten in de satellieten, die omgebouwd moeten naar een ankerstuk. Deze bouten houden met een punt het satellietenasje op hun plaats, bij een bak reparatie de modificatie ankerstuk uitvoeren, bij normaal onderhoud moet gecontroleerd worden of deze modificatie uitgevoerd is, zo niet moeten de bouten eens in de zoveel tijd uitgebouwd, gecontroleerd c.q vervangen worden. Zeer grote schade kan het gevolg zijn.

 

Flensbout met puntje, de linker is nieuw, midden versleten, de rechterbout hoort bij een ankerstuk

Vroeg differentieel met doorlopende as

Differentieel met flensbout en puntje, dit puntje houdt het asje vast

Als het puntje afbreekt loopt het asje eruit

Ook de koppeling kogelbout heeft zo een belangrijke modificatie, zowel bij de 2.0 L als bij de 2.2 L.

Ga naar deel IV. Zie hier deel I en deel II.