Skip to main content

Henne Lembeck

Het is misschien nuttig om zo nu en dan een paar open deuren in te trappen en wat oude, meestal bekende koeien uit de sloot te halen.
Een van de dingen is de manier waarop je de stroom in je 356 afsluit. Wil je geen risico lopen en geen vonken zien, ontkoppel dan eerst de verbinding met de minpool. Moet de accu buiten de auto opgeladen worden, vul dan eerst de verschillende compartimenten bij met gedistilleerd water tot boven de platen en laat de dopjes er tijdens het opladen liever af.
Bij een druppelaar is dat laatste niet nodig. Veel klachten over slecht starten en slechte verlichting is het gevolg van corrosie. Niet alleen bij de plus- maar ook bij de massaverbindingen.

Kabels

Bij de verlichting zijn een onnoemelijk aantal aansluitingen verantwoordelijk voor spanningsverlies. Te beginnen met de massaverbinding bij de koplampen die verbonden zijn met een draad, die samen met de pluskabels, de gele en witte, door de buis vanuit de bandenbak naar het koplamphuis lopen.
In de bandenbak zijn de massakabels met de wand van de bandenbak verbonden door middel van een schroefje (parker) of een boutje. Haal alles los, haal overal een schuurpapiertje langs en monteer het opnieuw. Daarna komen de gele en witte kabel aan de beurt. Het is ook goed om een speciale spray te gebruiken die elektrische verbindingen reinigt. Het beste is een combinatie van beide. De gele en witte kabel kom je ook weer tegen bij één van de relais – onder het dashboard bij oudere types en bij de T6 onder de voorklep – en vanzelfsprekend bij de zekeringen.
Iets moeilijker te bereiken bij de oude types zijn deze kabels bij de voetschakelaar voor dim- en groot licht. Maar schoon moeten ze na 40 jaar of meer! Vergeet ook niet de verbindingen bij de schakelaars, ook daar hebben zich de nodige ongerechtigheden verzameld. Een heel belangrijke is ook de dikke rode kabel die je tegenkomt bij de zekeringen, maar wil je het goed doen dan geef je alle zekeringen een beurt. Ook de zekeringen zelf zijn meestal niet erg fris en dat geldt tevens voor de koperen verbindingen waar zij tussen geklemd zitten. Wil je alles doen dan is het een hels karwei. Ook de achter- en remlichten moeten los, wil je overal goed bij komen.

Voor- en acherlichten

Zijn je achterlichtreflectors erg bruin of roestig, schuur ze mooi glad en spuit ze met chroomlak. Ze worden als nieuw. Een spuitbus van dat spul is niet duurder dan een gewone spuitbus. Spuit het liever driemaal heel dun en met korte tussenpozen dan in een keer dik. Zijn de veertjes van de fittingen slecht of helemaal naar de filestijnen dan moet je nieuwe kopen. Je vindt ze op oldtimerbeurzen zoals bijvoorbeeld het Autotron in Rosmalen.
De oude fittingen moeten met een soldeerbout losgemaakt worden; makkelijker is een lekker warm vlammetje, dan kun je ze er zo uittrekken. Wel met een tang, anders brand je je vingers! Op deze wijze kun je de peperdure fittingen, zowel van de A als van de latere types weer voor 100 procent bruikbaar maken.

Nieuwe glazen zijn ook te koop, maar nogal prijzig. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de koplampen, die nieuw ondertussen bijna onbetaalbaar zijn geworden. Een goed alternatief is alleen de reflector professioneel opnieuw te laten verspiegelen. Niet goedkoop, maar de moeite waard. Nogmaals: het is een tijdrovende klus, maar het hoeft allemaal niet op één dag. Bij mooi weer met een lekker zonnetje is het zelfs een leuke klus om buiten te doen. Je kunt tenslotte niet de hele zaterdag grasmaaien. Naast het plezier van het werk, heb je daarna het genoegen van een betere verlichting. Zes volt is zo slecht nog niet, maar dan moet alles wel 100 procent zijn.

Nog een paar tips

Toen ik het voorgaande verhaal had doorgelezen, zag ik dat ik toch nog het een en ander vergeten was. We begonnen met de accu, maar als deze opnieuw geladen is moet je hem niet meteen op zijn plaats terugzetten. Demonteer eerst de massastrip of kabel en maak de plek waar hij op de carrosserie is vastgezet grondig schoon met schuurpapier. De strip vanzelfsprekend ook. Voor je hem weer monteert, doe er een klein beetje zuurvrije vaseline aan. Doe hetzelfde met de verbindingen aan de polen. Die moeten overigens helemaal ‘spick en span’ zijn. Zuurvrije vaseline kun je bij alle elektrische verbindingen gebruiken. Het voorkomt dat opnieuw corrosie ontstaat.
Een belangrijke massaverbinding vind je ook onder de wagen tussen de carrosserie en de versnellingsbak. Geef deze ook een superbehandeling met schuurpapier en vaseline.
Ook bij de achterlichten is dikwijls een strip, metalen strook of draad aangebracht die voor voldoende massa moet zorgen. Van belang is, dat de massa hier zijn einddoel kan bereiken. Zonder deze verbinding functioneren de achterlichten meestal niet. Hetzelfde geldt voor de knipperlichten voor. Wil je in het donker wat beter zicht op je klokken, vervang dan de 0.6 Watt-lampjes door exemplaren van 1.2 W. Let wel op, dat deze het goede voltage hebben: 6 V of 12 V, anders help je jezelf van de wal in de sloot.